Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen

Vennligst vent...
Handlekurven er tom..
22.juni 2018

Sexleksikon

A

Adipofili
Seksuell lyst på overvektige mennesker.

Avholdenhet
Seksuell avholdenhet vil si at man av den ene eller annen grunn i perioder av kortere eller lengre varighet, helt unngår seksuelt samvær med andre, eller helt unngår seksuell stimulering i det hele tatt.

Afrodisiaka
Midler, f.eks. urter og naturprodukter mm., som kan brukes for å øke seksuell lyst, seksuelt utbytte eller prestasjon. Og i noen tilfeller kan produktene brukes som ’kjærlighedsmiddel’ i håp om å få en annen til å føle lyst og kjærlighet.

Afrodite
Elskovens gudinne i gresk mytologi, men er også kjent for å være gudinnen for kjærlighet, skjønnhet og fruktbarhet.

AIDS
Forkortelse for Acquired Immune Deficiency Syndrome. AIDS er i utgangspunktet dødelig, men det er idag utviklet medisin som kan forlenge livet vesentlig.
Sykdommen starter med HIV virus. HIV-1-virus-infeksjon medfører typisk en tiltakende svekkelse av immunforsvaret, først og fremst pga. et fall i antallet CD4-positive lymfocytter T-hjelpeceller. På grunn av det meget svekkede immunforsvaret er det derfor ofte en følgesykdom som er dødeligere enn AIDS selv. 
HIV virusen kan utvikle seg til AIDS, når bestemte infeksjoner eller kreftformer opptrer hos en hiv-smittet person.
HiV smitter ved slimhinnekontakt. Penis/vagina/anus. Man kan ikke bli smittet ved kyss eller alminnelig hudkontakt.
AIDS har i den vestlige verden vært særlig utbredt i homsemiljøer, men heteroseksuelle er også utsatte. Gjennom en større bevissthet om ’sikker sex’, er sykdommen ikke lengre så utbredt, og alle ved at et kondom kan forhindre smitte.
I flere Afrikanske land er sykdommen et meget stort problem, og mange dør som følge av AIDS.

Aldersforskjell
Kjærlighet kan oppstå mellom alle, også selv om det kanskje er stor aldersforskjell. For noen er det en særlig tiltrekning til nettopp en partner eller sexpartner som er mye yngre eller eldre enn seg selv.
For noen er det nærmest en fetisj. På pornosites er ’Aldersforskjell’ ofte en kategori for seg.

Akrotomofili
Seksuell lyst til mennesker med amputerte legemsdeler.

Altocalcifili
Hvis en person er spesielt fascinert av højhælte sko som kan utvikle seg til en fetisj.

Anale fase
Den anale fasen er en betegnelse som er brukt av Sigmund Freud til å beskrive en del av et barns utvikling. Den anale fasen er aldersperioden 18 måneder – 3 år; I denne fasen er endetarmsåpningen og avføring det som forbindes med lyst og interesse. Kontroll over endetarmens lukkemuskel utvikles i denne perioden. Barnet lærer i denne periode å gå, snakke og få gjennom sin vilje. Jeg'ets dannelse er i full sving. Og barnet utvikler selvstendighet.

Analforskrekkelse
Mange menn forbinder all stimulering av anus, og de seksuelle følelser som kan oppstå omkring anus med dét å være homoseksuell. Hvis mannen er heteroseksuell, kan han have analforskrekkelse, og på ingen som helst måde ønske å bli rørt nettopp der.

Analsex
Seksuell stimulering av anus. Menn og kvinner har forskjellige erogene soner i og omkring anus/endetarmen. Menn har prostatakjertelen som kan stimuleres gjennom anus, og gi fantastiske orgasmer.

Anus
Endetarmsåpning.

A-punkt
Et meget følsomt punkt i kvinnens skjede, mellom livmorhals og G-punktet. For å finne A-punktet skal du med to fingre stimulere skjeden til den reagerer litt. Snu så fingrene mot magen til du treffer et svampete område på størrelse med en valnøtt. Det er g-punktet. Fortsett oppover til du støter på livmorhalsen. Ca midt imellom ditt g-punkt og din livmorhals er A-punktet. Det føles glatt, og er ekstremt følsomt overfor berøring. Du kan best kjenne selv hvordan det føles best å stimulere A-punktet.
Med bevisstheten om hvor punktet sitter, og hvordan stimuleringen føles, kan du og din partner prøve dere frem med sexstillinger der penis treffer punktet.

Aseksuell
Person som slett ikke har seksuell lyst.

Asfyksiofili
Kvelning i kortere tid der oksygenmangelen gjør lystfølelsen og orgasmen større. Denne praksisen blir også kalt Breath Control, BC og kvelningssex. Det er en meget farlig lek som i flere tilfelle har tatt livet av mennesker, og gjort andre til mordere..

Asynkron lyst
Når to mennesker i et forhold ikke har den samme lyst, eller det samme nivå av lyst.

B

BDSM
B= bondage, D= dominans, S= Sadisme M= masochisme
En Fetisj som kan dyrkes på riktig mange nivå, der tendinnen i utgangspunktet består i dynamikken mellom det maskuline og det feminine. Ofte innebærer SM smerte, men kan også bestå i sanseinntrykk som ikke nødvendigvis gør vondt.

Biseksuell
Seksuell orientering der man er tiltrukket av både menn og kvinner.

Blindfold
Bind for øynene.

Blotter
En person som fremviser sine kjønnsorganer eller onanerer foran fremmede mennesker.

Blowjob eller BJ
Stimulering av penis med munnen. Også kalt oralsex.

Bondage
Å binde eller fiksere sin partner. Det kan brukes håndjern, tøy, tau, tape og alt mulig annet. Det fins også en masse forskjellige husker og fikseringsanordninger på markedet.
Bondage kan inngå i BDSM lege, men kan også dyrkes i en snillere og mer sanselig form, som f.eks. Japansk Bondage som nærmest er en kunstart, og hvor nærkontakten og det visuelle resultatet er viktigere enn det seksuelle aspektet.

Breath Control/BC
Kvelning i kortere tid, hvor oksygenmangelen gjør lystfølelsen og orgasmen større. Denne praksisen blir også kalt Asfyksiofili og kvelningssex. Det er en meget farlig lek som i flere tilfelle har tatt livet av mennesker, og gjort andre til mordere…

Brystvorteklemmer
Pirrende klemmer til brystvortene. Klemmer til brystvortene kan kjøpes i mange varianter. Noen med justerbart trykk, med lodd, med elektrisk støt, med kjeder, med utsmykning…

Bukkake
Seksuell dominans-fetisj som handler om å sprute sæd på en kvinne. Attraksjonen er selve det å besudle henne med sæden. Ofte kan fetisjen innbefatte flere menn som på skift spruter kvinnen til med sæd.

Butt plug
Liten, dråpeformet dildo til anus med en flat bund som skal forhindre buttpluggen i å forsvinne opp i tarmen. En buttplug er utformet så den kan bli sittende og stimulere i anus imens man har sex på andre måter.

Bekkenbunnsøvelser/Bekkenbunnstrening
Bekkenbunnen har mange små muskler som resten av kroppen trenger at blir brukt for å fungere optimalt. Ut over at en god bekkenbunnsmuskulatur gir den beste opplevelsen av sex og orgasme, har det også mer praktiske fordeler.
For menn kan treningen forebygge reisningsproblemer, for tidlig sædavgang og inkontinens.
For kvinner kan inkontinens forebygges, og det kan være lettere å oppnå orgasmer. Etter en fødsel er bekkenbunnstrening meget viktig for at skjeden finner tilbake til sin opprinnelige form og funksjon.

 

C

Caverject (Alprostadil)
Et flytende medikament som kan sprutes inn i penis ved manglende reisning. Stoffet påvirker svulmelegemet så penis blir erigert. Dette potensmiddelet bør kun anvendes i samråd med lege.

Clerambaults Syndrom.

Se erotoman.

Cockring eller penisring
Ring i mer eller mindre fleksibelt materiale som settes om penisroten for å få reisningen til å vare. En penisring forhindrer blodet i å strømme tilbake fra penis. Man bør ikke benytte ringen for lenge av gangen. Noen menn bruker også en penisring som utsmykning. Til dette bruket vil penisringen typisk sitte løsere, og kan dermed sitte på i lengre tid.
Penisringer fins i riktig mange varianter, og mange med ekstra funksjoner, som f.eks. vibrasjoner, anusstimulering, stimulering av pungen… Der er virkelig en hel verden å entre når det gjelder penisringer.

Cuckold
En betegnelse for en spesiell seksuell fetisj. En Cockold er en mann som blir seksuelt opphisset av å se eller vite  at hans partner har sex med andre. Han kan enten delta, være synlig tilskuer eller ’lure’ bak gardinet. En annen variant kan f.eks være at seansen blir filmet, og mannen kan se med fra distanse, og bevare et evig minne.
I noen tilfeller kan det også alene være selve det å bli bedratt. Så er det uvissheten og forestillingene om hva patneren foretar seg som virker opphissende.
Kvinner som også tenner på denne lek kalles ofte en ”hotwife”.
Leken er en form for dominans hvor det kan være kvinnen som er den dominerende part, og mannen som er underdanig, eller det kan også være mannen som er den passive diktator.

Cuckoldrix
En kvinne som er sin mann utro, med hans vitende og aksept, og som ledd i mannens seksuelle fetisj. Mannen kalles Cockold, og kvinnen kan også betegnes som ’Hotwife’

Cougar
En middelaldrende kvinne som har seksuell interesse i mye yngre menn.

Cumshot
Mannens ejakulering der det er stort fokus på sæden.

Cross-dressing
Å kle på seg som det modsatte kjønn.

Cybersex
Seksuelle aktiviteter utført via nettet. F.eks. ved å utveksle erotiske bilder eller live via kamera med andre.

D

Dildo
Penissubstitutt til å stimulere vagina eller anus. Det fins utallige utforminger, farger og størrelser. Noen er utformet som en naturtro penis, mens andre har mer ergonomiske eller fantasifulle utforminger, med henblikk på at kunne nå rundt til alle de følsomme stedene. Analdildoer til menn er ofte utformet så de kan stimulere prostata.
En variant av dildoer er ’Vibratorer’ som har en vibrerende funksjon. En vibrator behøver dog ikke nødvendigvis å være utformet som en dildo, men kan også ha andre former, til stimulering andre steder.

Dogging
Av engelsk – ”å går tur med hunden”. Dogging er navnet for raske uforpliktende erotiske møter på et offentligt sted, i skogen, på rasteplassen, på stranden eller et hvert annet sted hvor det er mulighet for en diskret quickie.
Uttrykket ’Dogging’ er oppstått fordi det er den unnskyldning man gir sin partner hjemme når man skal ut på et raskt eventyr… ’Jeg skal bare ut å gå tur med hunden’.

Domina
Kvinne som dominerer en eller flere seksuelt. En domina kan også kalles Herskerinne, Mistress, Lady, Frue o.l. En domina er oftest en del av sadomasochistiske leker, og tenner typisk seksuelt på å ha den dominerende rollen.

Dopamin
Dopamin er et signalstoff i hjernen, et såkalt "catecholamin", som virker som neurotransmittere i sentralnervesystemet.
I dagliglivet spiller signalstoffet dopamin en avgjørende rolle for drivkreftene bak alle positivt motiverte handlinger, som det er tilknyttet opplevelser av velvære. Dopamin utløses således i så forskjellige situasjoner som under oppnåelse av suksess i både krig og kjærlighet, ved spising ved et veldekket bord, i vunnet spill-situasjoner, ved inntak av narkotika, ved seksuelle samværssituasjoner o.l., og hvor signalstoffet videre virker forsterkende på trangen til vanemessig å se frem til å kunne oppsøke gjeldende dopaminutløsende situasjon på ny.

Drag/ Dragqueen
Mann som liker å kle seg i meget feminint tøy og sko. For noen menn har fascinationen av transformasjonen til kvinne en seksuell virkning, mens det for andre ikke nødvendigvis har noe med sex å gjøre. Fascinationen av kvinnetøy er mest utbredt blant homoseksuelle menn, men dyrkes også av heteroseksuelle.
En dragqueen er en betegnelse for en påkledning som er ekstremt glamourøs. Det fins utallige show der dragqueens opptrer som divaer med sang og dans. En sånn forestilling er ekstremt farverik og glamourøs. Hvis en drag tar på seg så flott påkledning og styling, er det som oftest med tanke på å vise seg frem.

Drugrape
En ubehagelig praksis der en kvinne bedøves med sovemiddel, for efterpå å bli utnyttet seksuelt.

Dyresex
Seksuell omgang med dyr. Også betegnet zoofili.

E

​Eggcelle
Den kvinnelige kjønnscelle (oocytter), også bare kalt egg. De produseres i kvinnens eggstokker, og faktisk blir alle kvinnens eggceller dannet allerede I fosterstadiet.
Eggcellen er den største menneskelige celle, og kan ses med det blotte øye. Den måler 0,15 – 0,2mm. Eggcellen inneholder kvinnens kromosomer.

 

Eggleder
Egglederne er de to kanaler som forbinder de to eggstokkene med livmoren. Når egget frigis fra eggstokken beveger det seg gjennom egglederen til livmoren. 

Eggstokk
Eggstokken (ovariet) er det organ i kvinnens forplantningssystem som produserer, oppbevarer og frigir modne eggceller. Eggstokken svarer til testiklene på menn.

Ejakulering
Sædavgang

Ejakulatio præcox
For tidlig sædavgang.

Ejakulatio retardata
Forsinket sædavgang.

Ekshibisjonisme
Trang til at vise seg helt eller delvis naken for andre. En ekshibisjonist opplever seksuell stimulering ved å vise frem sin nakenhet, eller blotte sine kjønnsdeler for andre.
Personer som gjør det offentlig overfor fremmede mennesker kalles en blotter. Og når det på den måten overskrider andres grenser, går for tett på dem og sårer deres bluferdighet er det ulovlig, og man kan bli straffet for det.
Ordet ”ekshibisjonist” brukes i flest tilfeller uten seksuelle referanser om betegnelsen for en person, som liker å være i sentrum og ”vise seg frem”.

Ereksjon
Penisreisning

Erektiv dysfunksjon
Problemer med reisning av penis.

Erogen sone
Av gresk Eros for kjærlighet + gen. Et område på kroppen med høyere følsomhet. De finnes over hele kroppen, varierende fra person til person. Stimulering av disse områder kan lede til seksuell tenning.

Erotik
Fra gresk Erotikos - ”hører til kjærligheten”. Sanselig, seksuelt samvær med vekt på kjærlighet, romantikk og forføring.

Erotika
Bøker, noveller og lignende med erotisk innhold.

Erotomani
Person som lider av forøket seksuell lyst, se også Hyperseksualitet. Det kan også være en person som har en vrangforestilling om at en annen person, er forelsket i seg. Forstyrrelsen kan bety at personen som lider av den, oppfatter hemmelige tegn fra sitt offer og kan i ekstreme tilfeller utvikle seg til en psykose.

Evnukk
​Kastrert mann

F

Fagofili
Fantasier om å spise eller bli spist. For eksempel at man selv er en gullfisk som blir spist av en kart. Drager som spiser prinsesser, varulv som eter et menneske. Film og litteratur om dette kan gi seksuell opphisselse.
Fantasien kan leves ut på mindre dramatisk vis ved å ’spise’ hverandre uten at noen kommer til skade.

Fallofobi
Frygt, angst eller avsky ved en erigert penis.

Fallos
Av gresk – erigert penis. Fallosformede objekter er å betrakte som fallossymboler og dermed også som seksuelle.

Fellatio
Oral stimulering av penis.

Femidom
Prevensjonsmetode som brukes av kvinner. Femidomet er en kombinasjon av et pessar og et kondom. Det er lagd som et hylster av lateks med to ringer – en indre og en ytre i hver sin ende. Ringene hjelper til at holde femidomet korrekt plasseret i skjeden, så det dekker livmorhalsen på samme måte som et pessar.
Femidomet er oppfunnet av den danske legen, Lasse Hessel.

Feromon
Et stoff som individer av samme art sender signaler til hverandre med. Feromoner er ofte ganske enkle organiske forbindelser, som ligner hormoner, bl.a. ved å være virksomme i uhyre små mengder. Feromoner avgis ofte fra kjertler, og påvirker et sanseorgan hos mottakeren. Det er en vidt utbredt meddelelsesform.
Feromoner har bl.a. betydning for våre valg av partner, sexliv og for menstruasjonssyklusen.

Fertilitet

Fertilitet eller fruktbarhet er graden av et menneskes mulighet for å reprodusere. Det motsatte av fruktbarhet er gold.

Fetisjisme
Av Fransk fétiche, men opprinnelig av portugisisk eitiço, som betyr 'trolldom, tryllemiddel'. Begrepet blev tatt i bruk på 1400-tallet av portugisiske sjøfolk om dyrkelsen av kultstatuene som de så de innfødte bruke på Afrikas vestkyst.
Fetisjisme er en fascination – også seksuelt – rettet mot gjenstander eller legemsdeler. Skulle alle observerte seksuelle fetisjer ramses opp ble listen veldig lang.
En gruppering innenfor den seksuelle fetisjisme er den transvestitiske fetisjisme som er rettet mod det motsatte kjønns bekledningsgjenstander og -materialer.
F.eks. har fetisjfester primært orientering mot eksperimenterende seksuelle uttrykksformer, evt. i forbindelse med en spesiell klesstil.
En fetisj kan ha stor makt i individets seksualitet.

Fitte
Sannsynligvis det mest allminnelige slangord for kvinnens kjønn.

Fistfucking / Fisting
Seksuell praksis der en hånd innføres i skjede eller anus.
Noen føler det meget opohissende å bli utvidet så mye som mulig i skjeden eller anus. Man vil typisk starte med et tiltakende antall fingre, eller sexleketøy i stigende størrelse, tilsatt en masse glidemiddel.
Det er ikke helt ufarlig så det er viktig at muskulaturen kan følge med, og gradvis blir strekt. Ellers kan det gjøre permanent skade på musklene.

Flatlus
Fladlusen er en liten lus på 1-2 mm som trives godt i kjønnshår på grunn av deres litt anderledes form i forhold til hår på resten av kroppen (de kan også finnes i armhuler, behåring på brystkassen, skjegg og øyenbryn). Smitten skjer ved seksuelt samvær, men forutsetter ikke egentlig samleie, da kontakt mellem kjønnsorganene er nok. Derfor beskytter prevensjon som f.eks. kondom heller ikke mot smitte med flatlus.
Symptomene på å ha flatlus er kløe i skrittet (og/eller der lusene oppholder seg på kroppen). Søk legehjelp hvis symptomene ikke stopper. Flatlus behandles med lusesjampo. Husk å vaske sengetøy og lignende i forbindelse med behandling for flatlus, så de ikke hopper på deg igjen.
Opplys den partneren du mener å være smittet av, samt den/de partnere du evt. etterpå har vært i tett kroppskontakt med innenfor opp til 3 uker.

Flatlus er efterhvert en truet dyreart pga. intimbarbering og voksbehandlinger.

Flushing
Hudrødme i forbindelse med sex. Fenomenet ses hos 50-75% av kvinner og noe sjeldnere hos menn.

Forhud
Den huden som dekker penishodet i slapp tilstand.

Angrepiller
Pille som tas senest 72 timer etter et ubeskyttet samleie for å unngå graviditet.

Frotteurisme
Seksuell tilfredsstillelse og/eller opphisselse ved å gni seg opp mot intetanende fremmede i det offentlige rom.

Fransk
Oralsex

Fækofili
Seksuell opphisselse ved avføring.

G

Gag
Knebel

Gagging
Å kneble noen – altså en gjenstand som puttes i munnen, evt. for å forhindre den kneblede i å si noe. F.eks. med bånd, en gjenstand formet som en ball eller med penis mm.
Gagging er også en brutal form for fellatio der mannen tvinger penis dypt ned i svelget på en person og fremprovoserer oppkastfornemmelser og tilhørende slim – ofte brukt i sadomasochistiske leker.

Gang bang
Er når én person er i fokus og deltar i samtykkende sexlek med mange personer.

Genitalier
Av latin – kjønnsorganer.

Gerontofili
Begrep om person som er seksuelt tiltrukket av mye eldre (gamle) mennesker.

Glans
Av latin - penishode.

Gloryhole
Et hull i en vegg som menn kan stikke deres penis igjennom og få oralsex. Veggen dekker resten av kroppen så den som mottar og den som gir oralsex kan ikke se hverandre. Veggen kan ha flere hull ved siden av hverandre. Ofte brukt i swingersklubber.

Golden shower
Urinsex

Gonoré
Gonoré er en kjønnssykdom. Den er forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Antallet gonoré-tilfeller i Norge var 1096 i 2016. Gjennomsnittsalderen for kvinner er 23 år (16-47 år) og for menn 29 år (16- 69 år). Gonoré smitter først og fremst ved seksuell kontakt. Mødre med gonoré kan smitte barnet/barnene under fødslen. De smittede barna kan utvikle en voldsom øyebetennelse som kan medføre blindhet hvis den ikke behandles. Tidligere var medfødt gonoré den viktigste årsaken til blindhet hos barn i den vestlige verden. For å forhindre dette fikk nyfødte forebyggende dryppet øynene med lapis (sølvnitrat). Denne forebyggende behandlingen ble stoppet i 1985. Nå behandler man kun hvis det oppstår øyebetennelse.

Cirka halvdelen av de smittede kvinnene har ingen symptomer. Hos menn er kun cirka en tredjedel symptomfrie.

Mannlige symptomer
Det første symptomer svie ved vannlating
Er det ille kan det føles som "å tisse glasskår"
Utflod fra urinrøret. Det blir raskt til en rikelig, gulhvitt utflod
Homoseksuelle menn kan utvikle en gonoroeisk betennelse i endetarmen
Det er en tilstand som kan variere fra fullstendig symptomfrihet til en veldig smertefull tilstand med blodig puss fra endetarmen.
Kvinnelige symptomer
Hos kvinner kan symptomene være beskjedne
Det kan være svie ved vannlating
Kanskje illeluktende utflod fra skjeden
Hos begge kjønn kan ses en gonoroeisk svelginfeksjon, som regel uten symptomer men av og til med feber

Kondom beskytter mod gonoré.

G-punkt
Erogent område i vaginas forvegg. Det sitter ved urinrøret som er omgitt av blodfylt, svampete vev som under seksuell stimulering svulmer opp, og der det kan utløses en intens orgasme.
G-punktet ble i 1944 beskrevet av den tysk-amerikanske gynekolog Ernst Gräfenberg, og oppkalt etter ham.

Gruppesex
Sex med flere enn tre personer

Gresk
Analsex

H

Handjob
Når en annen stimulerer mannens penis med hånden.

Hanky code
En metode der man signaliserer sine seksuelle preferanser ved hjelp av fargede tørkle, spesielt i homse- og SM-kretser.

Hermafroditt
Person født med både kvinnelige og mannlige kjønnsdeler.
 
Herpes
Herpes simplex virus fins i to typer:

HSV-1 er den hyppigste formen som man oftest ser som forkjølelsessår omkring munnen.
Man mener at omkring 80% av den voksne befolkning på et tidspunkt har vært smittet med HVS-1
Ikke alle har symptomer eller kun helt milde symptomer ved det første utbruddet, og oppdager således ikke at de er blitt smittet – heretter kan viruset ligge i dvale, og det kan gå årevis innen neste utbrudd opptrer for alvor. Mange slipper med et eller ganske få utbrudd resten av livet. Virus ligger i dvale for det meste av tiden, og antallet utbrudd har tendens til å falle med alderen.

HVS-2 er viruset som forårsaker herpes genitalis: sviende og smertefulle blærer som utvikler seg til sår på kjønnsdelene. Et utbrudd av herpes genitalis varer typisk et par uker.
Man mener at ca. 25 % av den voksne befolkning på et tidspunkt har vært smittet med HVS-2.
Herpes genitalis smitter hovedsakelig under utbrudd, men det er også en liten risiko for smitte i symptomfrie perioder. Derfor er det nesten umulig å unngå smitte helt. Men når viruset er i utbrudd bør man unngå all seksuell aktivitet som berører kjønnsdelene. Smitten kan f.eks. også overføres via fingrene.

Hvis man er sjenert av hyppige utbrudd fins det forebyggende medisin. De enkelte utbruddene kan også behandles medisinsk, så de raskere forsvinner. Det er viktig å starte behandlingen så snart symptomene viser seg.

Heteroseksuell
Seksuell tiltrekning av det motsatte kjønn.

Hormoner
Signalstoff som blir produsert i kjertlene, og som utløser forskjellige fysiske og psykiske reaksjoner og funksjoner  i kroppen.
Ordet ’Hormon’ stammer fra det greske ’Hormao’, som betyr noe som irriterer, stimulerer eller setter i gang. Begrepet ble definert i 1905 av den engelske fysiologen Ernest Henry Starling.

Homofobi
Angst for homoseksualitet

Homoseksuell
Seksuell tiltrekning av en person av samme kjønn.

Hormon- stav
Det samme som en P-stav. Prevensjonsmiddel som forhindrer graviditet ved hjelp av hormonpåvirkning.

Hymen
Bedre kjent som møydom.

Det er en slimhinnerand omkring den eksterne skjedeåpningen. Den er en del av de eksterne kjønnsorganer, og er en ring med en åpning, hvis form og størrelse kan variere fra jente til jente, og som kan utvides. I 2013 lanserte to danske jordmødre uttrykket kjønnskrans i stedet for den misvisende betegnelse jomfruhinne. To leger i Norge lanserte i 2016 uttrykket skjedekrans.
I noen samfunn verdsettes jomfruelighet, og der er begrepet jomfruhinne gjerne en indikasjon på om jenta er jomfru ved ekteskap.

Hyperseksualitet
Også kalt Nymfomani hos kvinner, og satyriasis hvis det gjelder en mann.
Hvis en person har en veldig dominerende seksualdrift, som er abnorm i forhold til vanlige normer.
Det er vanskelig å sette en skarp linje for når det er snakk om hyperseksualitet og når det bare er en person med en sterk seksualdrift. Hvis veldig hyppig onani blir en nødvendig tvangshandling, og dét å ha sex blir en besettelse eller avhengighet, så kan det være snakk om hyperseksualitet. Problematikken er som regel ledsaget av andre psykiske problemer.

I

​Impotens
Manglende evne til å få ereksjon. Impotens kan ha mange forskjellige fysiske eller psykiske årsaker.

Incest
Eller blodskam.
Seksuell omgang med nær familie.

Infantilisme
En fetisj hvor personen føler stor trang til å kle seg, oppføre seg og bli passet som en baby eller et lite barn.  Det er veldig individuelt hvor trangen ligger. For noen er det seksuelt, mens det for andre kan handle mer om omsorg.

Intimbarbering
Fjerning av kjønnsbehåringen ved barbering.
Metoden er hurtig og smertefri, men kan lett forårsake knopper, utslett og på andre måter være sjenerende.
Bieffekter kan minimeres hvis:
1. Du sørger for å alltid  bruke en skarp og helt ren høvel.
2. Du sørger for at området som skal barberes er helt rent.
3. Du etterbehandler det barberte området med en krem eller olje utviklet til formålet.

Intimpiercing
Piercinger i kjønnsdelene, til pynt eller som seksuelt leketøy.

J

Japansk bondage
En kunstart der en person bindes opp med store mengder tau med mange knuter og mønstre. Bondagen tjener som en slags meditasjon, stor nærhet, tillit og intimitet mellom to mennesker. Både prosessen og resultatet nytes, og kan ha mer eller mindre seksuelt preg.
Det dyrkes noen steder som en slags ’sport’.

Jizzle Juice
En sædlignende væske som kan tilsettes noen dildoer fra King Cock slik at de spruter som en ekte penis.

Jomfruhinne
En slimhinnerand omkring den eksterne skjedeåpning. Den er en del av de eksterne kjønnsorganene, og selv om den omtales som "hinne" er den i virkeligheten en ring med en åpning med form og størrelse som kan variere fra jente til jente, og som kan utvides. I 2013 lanserte to danske jordmødre uttrykket kjønnskrans i stedet for den misvisende betegnelsen jomfruhinne.
Jomfruhinnen har ingen kjent anatomisk funksjon, men i samfunn som verdsetter jomfruelighet fungerer jomfruhinnen gjerne som indikasjon på om pigen er jomfru ved ekteskap. Jomfruhinnen kan være veldig skjør, og kan derfor løsne seg uten at piken har hatt sex. Det kan f.eks. skje under sportsutøvelse.
I andre tilfeller kan den sitte så godt fast, at det kan være meget smertefullt for kvinnen å få revet den av, så det kan kreve mange forsøk med en partner før det lykkes.

K

Kalendermetoden
En prevensjonsmetode der man beregner seg frem til de periodene i kvinnens menstruasjonssyklus som det er minst risiko for graviditet.  Metoden er veldig usikker.

Kama Sutra
Kama Sutra er en indisk elskovshåndbok skrevet mellom det 3. og 4. århundre f. kr. av en indisk forfatter ved navn Mallanaga Vatsyana. Boken er spesielt kjent for sine mange variasjoner av samleiestillinger og anvisninger på erotisk nytelse. Direkte oversatt betyr Kama Sutra ”vers om nytelsen”.

Kinky
Betegnelse for seksuell atferd som ligger utover det mest vanlige. Akkurat hva som er kinky er en meget individuell definisjon. Noen kan synes at f.eks. analsex er meget kinky, mens det for andre kan være en helt naturlig og vanlig del av deres sexliv.

Klamydia
Kjønnssykdom forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis.
Klamydia er den mest vanlige kjønnssykdom og er særlig utbredt blant unge. Klamydia er lett å behandle, men ubehandlet kan sykdommen medføre underlivsbetennelse og andre alvorlige besvær.
Klamydia gir ikke alltid symptomer så det kan være en god idé å bli sjekket hos legen hvis du har hatt ubeskyttet sex.
Hos kvinner kan symptomene vise seg som utflod fra skjeden, hyppig eller smertefull vannlating, smerter i underlivet, uregelmessig menstruasjon, ubehag eller blødning ved samleie.
Hos menn kan symptomene vise seg som utflod fra urinrøret, rødmen og irritasjon ved urinåpningen, en følelse av å tisse glasskår.
Kondom beskytter mot klamydiasmitte!

Klimakteriet
Eller overgangsalderen. Når kvinnen når den alderen der menstruasjonen stopper opp, og hun ikke lengre kan bli gravid. Klimakteriet kan strekke seg over en del år, og inntrer som regel i 45-50 års alderen.
Klimakteriet er preget av hormonelle forandringer som kan komme til uttrykk både fysisk og psykisk inntil kroppen finner igjen hormonbalansen.
Vanlige besvær kan være hetetokter og humørsvingninger.

Klitoris
Et lystfylt organ. Klitoris sitter der hvor de små kjønnsleppene møtes ovenfra. Klitoris er omkring 10 cm lang, men det er kun den ytterste spissen som er synlig som en liten tapp. Den største delen forgrener seg i to deler som strekker seg opp langs urinrøret bak skjedens forvegg.. Noen forskere mener at det følsomme G-punktet inne i sjkeden i realiteten er samme organ. Under seksuell opphisselse svulmer klitoris opp, og antar en mørkere farge, mens følsomheten intensiveres. Klitoris´ størrelse og form varierer fra kvinne til kvinne.

Klitorisme
Langvarig, smertefull hevelse av klitoris uten at det oppstår seksuell lystfølelse. En sjelden tilstand som kan være en bivirkning ved visse typer av medisin. Tilstanden krever legebehandling.

Klitorisorgasme
Orgasme oppnådd ved stimulering av klitoris. Klitorisorgasmer er nok den mest vanlige orgasmeformen, da den for de fleste er lettest å oppnå.
De fleste kvinner stimulerer klitoris for å oppnå orgasme under samleie. Andre former for orgasmer krever som regel god kjennskap til egen kropp og seksualitet, samt en god kontroll over muskulaturen i og omkring skjeden.
Etter en klitorisorgasme kan klitoris være ekstremt følsom, og vil som regel ha bruk for en liten berøringspause før det igjen er deilig å bli rørt der.

Klysmafilia
Seksuell opphisselse i forbindelse med bruk av klyster. Klysteret tas som regel i form av en stikkpille som føres inn i endetarmen, og etterpå vil man bli kvitt innholdet i tarmen.

Kondom
Latekshylster som trekkes ned over penis før samleie.
Kondomet er den eneste form for prevensjon som beskytter lett og effektivt både mot graviditet og kjønnssykdommer – herunder HIV. Kondomer kan kjøpes i butikk, på apotek og mange andre steder. Ofte vil man kunne oppleve at det i nattelivet deles ut gratis kondomer.
De fleste kondomer er laget av lateks i mange forskjellige varianter. Det fins også alternativer til lateks, hvis man har lateksallergi.
Kondomer kan miste elastisiteten etter utløpsdatoen, og lettere gå i stykker.

Kondylomer/kønsvorter
Seksuelt overført lidelse forårsaket av visse typer human papilloma virus.
Symptomene er små harde, hvide eller lyserøde vortelignende utvekster på kjønnsorganene, anus eller i sjeldnere tilfeller i munnen.
Vortene kan bryte ut omkring anus uten at man har hatt analsex.
Kvinner kan også ha utbrudd inne i sjkeden eller på livmorhalsen, hvor de kun kan ses ved en gynekologisk undersøkelse.
Symptomene viser seg ofte først flere måneder etter smitteoverføring.
Vortene behandles med en etsende væske som skal gjentas inntil vortene er helt vekk.
Alternativt kan vortene laserbehandles eller fryses vekk.
Kondom beskytter mot smitte!

Koprofili
Seksuell opphisselse i forbindelse med avføring.

Korpulere
Å ha samleie.

Krum-penis
Betegnelse for en penis med en så stor skjevhet at det kan skape problemer ved samleie. Krumningen kan gå oppover, nedover eller til siden. Allerede hvis krumningen er på omkring 30 grader kan det oppstå problemer ved samleie.
Det er to slags Krum-penis:
Den ene er medfødt og viser seg tydelig i puberteten. I stedet for å gå rett ut eller litt oppver, har den en knekk et stykke ute på skaftet.
Krum-penis kan også oppstå senere i livet av forskjellige årsaker. En av dem kan oppstå som følge av en betennelse i svulmelegemene og den kapselen som ligger utenfor. Denne tilstanden kalles Peyronie´s sykdom.
Penis kan også bli skjev som følge av et slag, eller hyppig onani til den samme side hver gang.
Hvis krum-penis er et problem for sexlivet kan den rettes ut ved et mindre inngrep.
Men faktisk kan en krum-penis også gi sexlivet nye muligheter, fordi kvinnen kan oppleve å bli stimulert på en annen måte i skjeden, enn som som en rett penis kan gjøre.

Kjønnsbehåring
Behåringen omkring kjønnsorganene.

Kønsorganer/kønsdele

Også kalt Genitalier, er de organer som benyttes til forplantning.

Mannlige kjønnsdele omfatter blant annet:
Penis – ytre organ til innføring i skjeden, brukes også som urinvei.
​Testikler – organ hvor sædcelleproduksjonen foregår.

Prostata – organ som danner en del av sædvæsken.

Kvinnens kjønnsdeler omfatter blant annet:
​Klitoris – liten knopp med forhud, meget følsom, brukes til seksuell stimulering.
​Kjønnslepper – ytre og indre organ som omkranser inngangen til skjeden og urinrøret.
​Livmor – organ til å beskytte og gi næring til egg, samt senere fosteret.
​Ovarium (eggstokker) – modning av egg og hormonproduksjon, oppbevaring av umodne egg.
​Skjede – organ hvor penis innføres og det nyfødte barns utgang ved fødselen.
​Eggleder – fører egg fra ovarie til livmor.

Utover dette innbefatter kjønnsorganene også kjertler og lystsentre, som også bidrar til forplantningsmekanismen.

Kjønnslepper
Kvinden har to sett kjønnslepper, de ytre og de indre. De små indre kjønnsleppene (labia minora) danner overgang mellem skjedens slimhinne og huden i vaginaens ytre regioner. På samme måde som munnens lepper. De indre kjønnslepper inneholder en masse kjertler som avgir et smørende, fettet sekret. Mengden av sekret økes markant ved seksuell opphisselse. De store ytre kjønnslepper (labia majora) beskytter de indre leppene, og er dekket av kjønnsbehåring.

Kjønnssykdommer
Seksuelt overførte sykdommer.

L

Labia majora
De store ytre kjønnslepper.

Labia minora
De små indre kjønnslepper

Latex
Gummimateriale som brukes til mange forskjellige formål. Kondomer er som regel laget av lateks, men materialet blir også ofte brukt til bekledning.
Tøy av lateks som ofte er blankt og skinnende, tenner mange fetsjister så materialet brukes derfor ofte til erotisk bekledning og leketøy.

 

Lactafili
Seksuell opphisselse ved melkeproduserende bryster. I noen tilfeller kan det også være å smake på- eller drikke brystmelken.

 

Leather queen
Homoseksuell mann som tenner på lærkjoler og outfits.

 

Lesbisk
Homoseksuell kvinne.

 

Lesbofobi
Angst for lesbiske kvinner eller for selv å være det. Ofte begge deler.

 

Libido
Betegnelse for nivået av seksuell lyst hos en person.

 

Livmor
Livmoren er den muskuløse hulen i kvinnens kropp der et befruktet egg kan utvikles til et barn.
Størrelse og form varierer med alderen og med menstruasjonssyklus og graviditet. Nedover har livmorhalsen forbindelse til skjeden (vagina). Fra toppen av livmoren går egglederne ut til eggstokkene. Hoveddelen av livmorveggen består av glatt muskelvev; innvendig er livmoren kledd med slimhinner, som et eventuelt befruktet egg kan vokse seg fast i. Denne slimhinnen avstøtes cirka en gang i måneden ved menstruasjonen.
Livmorveggenes muskellag er i stand til å utvide seg og trekke seg sammen under orgasme og ved en fødsel.

 

Livmorhals
Livmorhalsen er den nedre innsnevring av livmoren hvor den forbinder seg med den øverste delen av skjeden. Den er en ca. 2,5–3 centimer dyp og 1,5–2 centimeter bred sylindrisk eller lettere kjegleformet struktur som stikker gjennom forsiden av skjedeveggen og omkranses av skjedens øverste del. Kvinner som har født vil have en noe større livmorhals. Omkring halvdelen av livmorhalsen er synlig under en gynekologisk undersøkelse og merkbar i skjeden som en lite hard tapp, den resterende delen ligger over skjeden.
Den nederste delen av livmoren strekker seg ned i skjeden. Den er sylinderformet og munner ut i en liten åpning, livmormunnen (orificium). Livmormunnen er tilstoppet med et beskyttende slim, men under menstruasjon åpner den seg litt og tillater passasje. Under fødsel åpner livmormunnen seg maksimalt (10 cm).
Under orgasme dykker livmorhalsen ned i skjeden og livmormunnen åpner seg litt, så sæden lettere kan trenge inn i livmoren. Manglende orgasme er dog ingen hindring for graviditet.

Livmormunn
Den nederste delen av livmorhalsen, der den munner ut i skjeden.

 

Lipstick lesbian
Lesbisk som fremtrer som meget feminin i sin atferd og påkledning.

 

Lolitadukke
Sexdukke (kvinnekrop). Dukken kan i billige varianter være oppblåsbar, men finnes også i dyrere silikonvarianter. Det fås også manne-dukker av samme slag til kvinner.

 

Lubrikasjon
Smøring. Når skjeden blir våt ved seksuell opphisselse. ’Lubricant’ eller ’Lube’ er en betegnelse for glidekremer eller geléer, som får penetrering av skjeden eller anus til å gli lettere. Glidemidler ved sex kan være en ganske så god idé, selv om skjeden produserer masse slim. Og særlig ved bruk av sexleketøy, forbedrer glidemidler opplevelsen markant.
Noen kvinner har en sparsom produksjon av slim, særlig efter overgangsalderen, uten at det betyr at de ikke har lyst på sex. Det kan være hemmende for sexlivet så her kan et godt glidemiddel gjøre hele forskjellen, og kvinnen kan ha et godt og givende sexliv.

 

Hore/ Madonna kompleks
Mannens hore/madonna-kompleks handler om at det kan være vanskelig å forene ønsket om den uskyldige og ærbare kvinne som kan settes på en pidestall som det perfekte forbilde for en kjæreste/hustru/mer, og så ønsket og tiltrekningen av den kåte, morsomme, vellystige kvinne som vil tilfredsstille mannens behov og fantasier når som helst.
I noen kulturer er det vanlig at mannens kone er den ærbare hustru, mens han får dekket behovet for det frigjorte, vellystige hos andre kvinner. Seksuelle rollespill med sin partner kan være en god måte både for kvinnen og mannen til å kunne leve ut og oppleve sin partner i de forskjellige roller… En kvinne kan også ha glede av både å oppleve sin partner som en kåt og sexy hann og en blid og følsom elsker.

 

M

 

Manndom
En gammel betegnelse for mannens penis. I det gamle ordets betydning handler det nok primært om den erigerte penis.

 

Mannlige kjønnsdeler
De mannlige kjønnsdele (eller kjønnsorganer), omfatter pungen som omslutter testikler, bitestikler, sædleder og sædblære omkring urinrøret under blæren. Selve penis utgjøres av penisskaft og penishode. Urinrøret går inne i skaftet, og munner ut på spissen av penishodet. Urin og sædavgang, passerer gjennom urinrøret.
Prostata (blærehalskjertelen) er en kjertel som har form som en kastanje og er godt to cm i diameter. Den sitter rundt om urinrøret, rett under mannens urinblære. Kjertelen kan gi stor seksuell nytelse hvis den masseres gjennom anus.

 

Masochisme
En fetisj hvor personen tenner på underkastelse og forskjellige andre elementer av bondage, straff, smerte, ydmykelse. En masochist trenger en sadist til å utøve makt.
Herav kommer uttrykket SM (sadisme/masochisme)

 

Masturbasjon
Onani

 

Menopausen
(Klimakteriet, Overgangsalderen)
Den perioden i en kvinnes liv hvor hun slutter med å menstruere og ikke lengre er i stand til at bli gravid. Overgangsalderen er preget av hormonelle forandringer som kan komme til uttrykk både fysisk og psykisk for kvinnen, inntil hennes kropp gjenfinner en hormonbalanse.
Kvinnen er født med et vis antall egg som vil bli modnet gjennom hennes voksne liv. Menopausen begynner når kvinnen ”går tom for egg”, dvs. når eggstokkene langsomt stopper opp med å modne flere eggceller til befruktning.
Menopausen inntrer typisk når kvinnen når en alder av 45 til 55 år, men kan også forekomme en del tidligere eller senere.

 

Menstruasjon
Månedlig utstøtelse av den svampede hinnen som er bygget opp gjennom ca. en måned, på innersiden av livmorveggen. Hinnen bygges opp til å fange opp et befruktet egg så dette kan utvikles til et barn. Hvis egget ikke befruktes i løpet av noen dager støtes det ut sammen med slimhinnene fra livmorens innside. De utstøtte slimhinnene og det medfølgende blodet kalles menstruasjon eller mens.

 

Menstruasjonssyklus
Menstruasjonssyklusen er den regelmessige, naturlige forandringen som finner sted i de kvinnelige kjønnsorganer som livmoren og eggstokkene, og som muliggjør graviditet.
Syklus er styrt av de kvinnelige kjønnshormonene og hypofysen.
Syklusen er nødvendig for produksjonen av oocytter (eggceller), og for forberedelsen av livmoren til graviditet. De fleste kvinner merker symptomer i en til to uker før menstruasjon. Symptomene kan være akne, følsomme bryster, oppblåsthet, tretthet, irritabilitet og humørsvingninger. Hos noen kvinner forstyrrer disse symptomene hverdagen i en så høy grad, at det kan betegnes som premenstruelt syndrom.
Den første syklusen begynner vanligvis når jenta er mellom tolv og femten år gammel - et punkt i livet som betegnes menarche. Syklusen varer ca. 28 dager, men kan variere fra kvinne til kvinne, og kan også til tider være mer uregelmessig. Selve blødningen varer normalt 2 til 7 dager.
Menstruasjonen stopper permanent etter overgangsalderen som vanligvis skjer når kvinnen er mellom 45 og 55 år gammel.

Den naturlige utstøtningen av eggceller (normalt ét egg) med blod fra livmorens overflate. Den forekommer for kjønnsmodne kvinner - startende ved "menarchen" (første menstruasjon) og sluttende ved overgangsalderen (siste menstruasjoner) - i en fast syklus på ca. 28 dage.
Menstruasjonssyklusen starter med modningen av en eggcelle som etter en tid løsner (ovulation). Etter eggcellen har forlatt eggstokken ledes den gjennom egglederen og fortsetter til livmoren der den håper å møte en sædcelle. Hvis dette ikke skjer faller den bare ut, eller blir sittende i livmoren inntil neste menstruasjon, hvor den så vil bli utstøtt sammen med slimhinnen.

Der er ingen sunnhetsrisiko ved å ha sex under menstruasjon. Noen kvinner har nedsatt sexlyst under menstruasjonen, mens andre kan ha mer lyst. Det er også stor forskjell på hvordan menn oppfatter menstruasjonen. Hvis motviljen handler om å sengetøyet blir flekkete kan man evt. ha sex i dusjen i denne perioden.
Det er veldig vanskelig å bli gravid under menstruasjonen, da et evt. befruktet egg, ikke vil kunne sette seg fast på livmorveggen i nettopp denne perioden.

 

MILF
Mother I’d Like To Fuck
Betegnelse for den tiltrekning yngre menn kan ha for modne kvinner.

 

Mini-piller
P-Piller som kun inneholder ét hormon (gestagen). Gestagenet påvirker slimet i livmorhalsen så sædcellene har vanskelig for å trenge opp i egglederne og befrukte egget. Det fins minipiller som også forhindrer eggløsningen. Minipillen skal tas hver dag på samme tidspunkt, noe som kan være en ulempe, men brukes de korrekt yter de opp til 98 % sikkerhet mot graviditet.
Bivirkninger kan være: uregelmessige menstruasjoner og humørsvingninger.
Pillene gir ikke beskyttelse mod kjønnssykdommer!

Morgenreisning
De fleste menn har opplevd å ha ereksjon når de våkner. Ereksjonen er helt normal og oppstår fordi konsentrasjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron varierer over en 24-timers periode og topper om morgenen. Noen menn opplever også, av samme grunn, å ha sædavgang eller veldig erotiske drømmer når de sover om natten.

Multiorgasmer
Mange orgasmer med korte mellomrom. Også beskrevet som ’Orgasmer som perler på en snor’ Kvinner kan ofte oppnå disse i form av skjedeorgasmer da disse orgasmene ikke gir en følelse av å ’være ferdig’. Men de mange orgasmene i strekk kan også være en kombinasjon av forskjellige typer orgasmer.
Menn kan også oppnå mange orgasmer i strekk, enten med utløsning eller uten. For de fleste menn krever det en hel del øvelse.

MUSE 
( Medicated urethral system erection)
Potensmiddel i form av en liten pille med et stoff som påvirker penis’ svulmelegeme. Pillen føres inn i urinrøret med et lite pipettelignende redskap.

Mysofili
Når man tenner på å lukte på brukte truser eller hygienebind.

Møydom
En slimhinnerand omkring den eksterne skjedeåpningen. Også kalt Jomfruhinne, hymen, møydomshinne, kjønnskrans, skjedekrans.

N

Narratofili
Seksuell opphisselse ved tale. Når man snakker om begrepet som en seksuell fetisj handler det som regel om å si eller høre erotiske ord, men det kan også være en tiltrekning av andre karakteristika ved talen. For eksempel et bestemt språk, et bestemt emne, eller kanskje bare klangen og måten det blir snakket på.

Nekrofili
Seksuell omgang med døde kropper. Denne praksisen er ulovlig og straffbar.

Nymfomani
Betegnelse for kvinner med sterkt økt trang til sex. Også kalt hyperseksualitet eller sexavhengighet. Tilstanden er som regel psykisk betinget, og er ikke nødvendigvis en kronisk tilstand.
 

O

Onani
Å tilfredsstille seg selv seksuelt er en helt naturlig måte å lære sin egen kropp og seksualitet å kjenne på.
Seksualiteten er et viktig element i de fleste menneskers velvære og selvtillit. Jo bedre man kjenner sin egen seksuelle kropp, jo bedre vil man også være til å kunne tilfredsstille sin partner, og selv få det beste utbytte når man har sex med andre.
Onani kan være noe man gjør for å ’lette trykket’, men også som nytelse, eller som læring om sin egen kropp. Onani kan være en veldig annerledes opplevelse enn sex med en partner. Derfor er onani absolutt ikke forbeholdt de single eller de som synes de har for lite sex med deres partner. Tvert imot kan det være et riktig godt supplement til et godt sexliv, også å onanere.

Oralsex
Sex hvor munnen inngår.

Orgasme
En orgasme (sammentrekning av organisme/|spasme), også kjent som et klimaks, er både en fysiologisk og psykologisk respons på seksuell stimulering som kan oppleves av både menn og kvinner. Orgasmen er karakterisert ved ekstremt fysisk velbehag der det kan oppleves raske muskelsammentrekninger i de nedre bekkenmuskler som omgir de primære seksuelle organer og anus.
Etter en orgasme føler man seg ofte trett, og trenger hvile. Dette skyldes frigivelsen av hormonet prolaktin.
Menn opplever som regel orgasmen i forbindelse med ejakulering der det spruter sæd ut av penis. Men med øvelse og stor selvinnsikt kan menn også oppleve andre former for orgasmer, som ikke er forbundet med ejakulering. For eksempel er det ’helkroppsorgasmen’ som noen Tantra-utøvere mestrer.
Stimulering av mannens prostata, kan gi enda en annen orgasmeopplevelse.

Kvinner kan få orgasmer på mange forskjellige måter, med hver sin opplevelse.
Klitorisorgasme
G-punktorgasme
Skjedeorgasme
Livmorhalsorgasme
Skjedeåpningsorgasme
Analorgasme
Sprutorgasme
Utover dette kan en kvinne få ganske forskjellige orgasmeopplevelser alt efter hvordan de forskjellige orgasmetypene kombineres.
Psykiske faktorer også ha en meget stor innflytelse på hvordan både kvinner og menns orgasmefølelse oppleves. Tid, sted, stemning og situasjon kan være helt avgjørende.

Orificium
Livmormunn. Der hvor livmorhalsen munner ut i skjeden.

Ovarier
Eggstokker.

Overgangsalderen
Eller klimakteriet. Når kvinnen når alderen der menstruasjonen slutter, og hun ikke lengre kan bli gravid. Overgangsalderen kan strekke seg over en del år, og inntrer som regel i 45-50 års alderen.
Overgangsalderen er preget av hormonelle forandringer som kan komme til uttrykk både fysisk og psykisk inntil kroppen gjenfinner en hormonbalanse.
Vanlige besvær kan være hetetokter og humørsvingninger.

Ovulation
Eggløsning

Ovum
Eggcelle.

P

P-piller
Prevensjonsmiddel, i form av hormonholdige piller. Pillene fås i mange forskjellige varianter med forskjellige hormonsammensetninger. Pillene er reseptpliktige, og det er din legge som må vurdere hvilken type som vil være besst for deg.
P-piller beskytter mod graviditet, men ikke mot kjønnssykdommer.

P-plaster
Prevensjonsmiddel som fungerer på samme måte som p-piller.
Et P-plaster er et tynt, hudfarget plaster som påklebes huden, og blir sittende en uke om gangen før det må skiftes. Efter 21 dager med plaster tas syv dagers pause, på samme måte som p-piller.
P-plasteret forhindrer eggløsning og påvirker slimhinnen i livmoren så den ikke er egnet til graviditet. Slimet i livmorhalsen påvirkes også så sædcellene ikke kan trenge opp.
Det er mest velegnet til kvinner under 35 år som veier mindre enn 90 kg.
Hvis p-plasteret brukes riktig er det nesten 100% sikkert i forhold til graviditet, men det beskytter ikke mod kjønnssykdommer.

P-ring
P-ringen er en myk og fleksibel plastring. Ringen har en diameter på 54 mm, er 4 mm tykk og avgir de samme hormoner som p-piller og p-plaster. Den forhindrer eggløsning og påvirker slimhinnen i livmoren så den er uegnet til graviditet. Ringen settes opp i skjeden omkring livmorhalsen, og skal sitte der i 21 dager. Den tas ut og kastes, og det tas syv dagers pause før en ny ring settes opp i 21 dager.
Man kan gjerne ha sex, mens ringen sidder i skjeden. Det kan ikke mærkes, og påvirker ikke opplevelsen.
Hvis p-ringen brukes riktig yter den nesten 100% sikkerhet mod graviditet, men den beskytter ikke mod kjønnssykdommer.

P-sprøyte
P-sprøyte er en hormoninnsprøytning (gestagen) som sprøytes inn av legen ca. hver 3. måned.
Den forhindrer eggløsning og påvirker slimhinnen i livmoren, så sædcellene ikke kan trenge inn i livmoren. Metoden anvendes kun til kvinner som ikke har mulighet til andre prevensjonsmetoder.
P-sprøyten yter nesten 100% sikkerhet mot graviditet, men beskytter ikke mod kjønnssykdommer!

P-stav
Prevensjonsstaven er en liten, lett bøyelig plaststav fire cm lang og to mm i diameter. Staven opereres direkte inn under huden på overarmen der det fortløpende frigir det kvinnelige hormonet gestagen.
Staven forhindrer frigivelse av egg fra eggstokkene, og påvirker slimet i livmorhalsen og gjør det vanskelig for sædcellene å trenge inn i livmoren.
Dette medfører at prevensjonsstaven beskytter deg mot graviditet i en periode på 3 år.
P-staven kan gi uregelmessige blødninger. Det kan også oppstå lette bivirkninger som f.eks. akne, brystspenninger, hodepine og humørsvingninger.
P- staven yter nesten 100% sikkerhet mot graviditet, men den beskytter ikke mot kjønnssykdommer!

Paddle
Et slagredskap til sadomasochistiske leker. I motsetning til en pisk har en paddle en bred, flat side så den i høyere grad ’klasker’ enn slår. Det kan være et godt sted å begynne hvis man vil eksperimentere med sadomasochisme uten at det skal handle om mye smerte.

 

Parafili
Når man tiltrekkes av noe som er utenfor normen. Et andet ord er ’Perversjon’, men det har en mer negativ klang.

 

Pearl necklace
En betegnelse for at det sprutes sæd utover halsen på partneren. Sæddråpene er hvite og klare som perler. Der av navnet.

 

Pedofili
Seksuell tiltrekning til barn.

 

 

Peepshow
Seksuell eller erotisk opptreden i et lukket rom der man, mot betaling, kan overvære forestillingen gjennom en rute. Det betales som regel for et avgrenset tidsrom. ’Peep’ betyr et kortvarig kikk. En underliggende betydning er at det er et litt forbudt kikk, f.eks. fra et skjulested.

 

Penetrering
Inntrengen. I forbindelse med sex brukes ordet om penisen eller legetøyets inntrengen i skjeden eller anus.

 

Penisimplantater
I forbindelse med en penisforstørrende operasjon kan det opereres inn staver eller små rør som kan utvide seg.

 

Penisring
Også kalt cockring. En liten ring som plasseres omkring penisroten for å forhindre at blodet forsvinner fra den erigerte penis. Det kan dermed forlenge ereksjonen, men også gi nytelse på andre måter.
Der fins penisringer i mange forskjellige utforminger, og mange varianter har ekstra funksjoner, som gir ekstra nytelse for en eventuell partner, eller for mannen selv.

 

Perineum
Også kalt mellomkjøttet. Området mellom skjedeåpningen og endetarmen hos kvinnen, eller hos mannen mellom pungen og endetarmen.

 

Pervers
Også kalt Parafil. En betegnelse for seksuelle avvik.

 

Perversjon
En seksuell tiltrekning til en særlig ting eller atferd som skiller seg markant fra normen.


Pessar
Pessaret består av gummimembran omkranset av en litt stivere, men bøyelig ring. Pessaret er laget av medisinsk silikon og anvendes sammen med pessarkrem. Når pessaret er riktig anbragt lukker det for livmormunnen så sædceller ikke kan trenge inn til egget og befrukte det.
Brukes pessaret som prevensjon må det også smøres med en sæddrepende krem. Pessaret har en forholdsvis høy effektivitet mot graviditet 92-96 %, men yter ikke beskyttelse mod kjønnssykdommer!
En ulempe kan være at pessaret skal plasseres før samleiet, og bli sittende etter samleiet i 6-8 timer før det fjernes. Hvis det i perioden has sex gjentatte ganger skal der suppleres med mer sæddrepende krem.


Petting
Seksuell stimulering i form av kjæling og kjærtegn uten å ha samleie.

 

Pisk
En hyppig brukt rekvisitt i sadomasochistiske leker. Det fins mange forskjellige slags pisker på markedet. Noen mest beregnet til å kile og gi nye sanseopplevelser, og noen til å forårsake stor smerte og merker på kroppen. Også en hel masse varianter der imellom.

 

Piercing
Et lite smykke som er skutt gjennom huden. Typiske steder er øreflipper, nese, øyenbryn, navle, brystvorter, skamlepper, klitoris, penishode, pung. En piercing kan være utsmykning av kroppen, men kan også i visse tilfeller fungere seksuelt stimulerende.

 

Pikk
Det mannlige kjønnsorgan.

 

Pimp
Også kalt hallik. En mann som administrerer prostituertes arbeid. Typisk vil han yte dem beskyttelse og skaffe kunder mot en del av deres fortjeneste. Det klassiske bildet av en ’pimp’, er en mann som viser sin makt og rikdom på en litt vulgær måte. F.eks. med store gullkjeder, leopardskinnsfrakker osv. Så hvis man snakker om å ’pimpe’ opp noe, f.eks. en bil, så betyr det at man tilfører noen elementer som gjør den mer oppsiktsvekkende, dyrt utseende og velutstyrt.

 

Plushophili
Seksuell tiltrekning til store leketøys- plysjdyr eller folk i animalske kostymer, sånn som dyre-utkledde mennesker i forlystelsesparker eller på sportsarrangement.

 

Podofili
Seksuell opphisselse ved føtter. Fetisjen kan bestå i synet av føtter, berøring, lukt eller av å slikke føttene. For noen kan tiltrekningen være en del av en mascochistisk praksis, der det handler om underkastelse. For andre kan det ganske enkelt bare være en stor fascinasjon for føtter.

 

Pollution
Spontan sædavgang.

 

Poppers
Kjemiske rusmidler som kan forsterke orgasmen. Stoffene sniffes gjennom nesen.

 

Potens
Mannens seksuelle lyst og reisning av penis.

 

Priapisme
Oppkalt efter Priapus som er naturens fruktbarhetsgud fra antikkens Hellas. Priapus er alltid avbildet med en veldig stor erigert penis.
Priapisme er en vedvarende, ofte smertefull ereksjon, som er oppstått uten seksuell opphisselse. Tilstanden utvikler seg når blodet i penis strømmer til, og ikke er i stand til å strømme tilbake igjen. Hvis tilstanden ikke behandles omgående kan det bli meget smertefullt og føre til betennelse, arrdannelse og permanent erektil dysfunksjon.
Tilstanden kan oppstå som følge av en cellesykdom, etter en skade på penis eller ryggraden, eller som uheldig bivirkning av forskjellige typer medisin eller narkotika.
Priapisme skal behandles hos legen.

 

Prins Albert
Piercing i penis, fra urinrøret til undersiden av penis-hodet ved strengen. Piercingen er oppkalt etter den engelske Dronning Victorias mann som etter sigende hadde denne piercingen for ikke i utide ha en upassende bul på buksene.

 

Prostatakjertelen
Også kalt blærehalskjertelen. Den er på størrelse med, -og har en riflete overflate som en valnøtt, og er plassert ca. 4 cm oppe foran i mannens endetarm, rundt om urinrøret. Kjertelen skiller ut en del av det sekretet som danner sæden, er meget følsom og vil ved direkte stimulering gi stor lystfølelse under seksuell aktivitet.
Når mannen føler sexlyst svulmer prostata opp og begynner å danne sædvæske. Sædvæsken er en del av spermen når mannen får utløsning.
Prostata kan kun stimuleres gjennom endetarmen, fordi den sitter tett opp til tarmen inni mannens underliv. Noen menn kan oppnå orgasme ved å få massert deres prostata.

 

Prostataorgasme
Den orgasme en mann kan oppnå, ved å få stimulert prostatakjertelen. Dette kan kun gjøres ved direkte stimulering av kjertelen, oppe i endetarmen. Enten ved sex med en annen mann, med leketøy, eller en finger.
Orgasmen beskrives som en mer dyp, intens og annerledes følelse enn orgasmer ved stimulering av penis.
Denne praksis er ikke forbeholdt homoseksuelle menn. Alle menn kan oppnå stor nytelse ved stimulering av prostata. Og det kan jo gjøres av en kvinne, som vil gi sin partner en ny opplevelse.

 

Prostitusjon
Salg av seksuelle tjenester.

 

Preservativ
Kondom.

 

Presperm
Små mengder væske som penis avgir ved seksuell opphisselse. Mengden kan være så liten at det nesten ikke merkes, men kan inneholde sædceller. Av denne grunn kan kvinnen bli gravid, selv om mannen ikke får utløsning oppe i skjeden.  Presperm kan også betegnes ’gledestårer’.
Noen menn produserer mye presperm, mens andre slett ikke gjør det.

 

Pungen
Betyr en ’beholder’. Pungen på en manns kjønnsorganer er egentlig en betegnelse for huden som omslutter testiklene. Men betegnelsen brukes som regel som beskrivelse av hele vedhenget som omfatter testiklene inkl. huden omkring.

 

Pyrofili
Seksuell opphisselse ved ild. Det kan være snakk om ild, synet av noe som brenner, eller fantasier der ild inngår, eller en brennende fornemmelse på kroppen

 

Q

 

Queen size
I Belugis tøysortiment av tøyelige produkter er der to forskjellige størrelser. One size og Queen size. Queen size er den største størrelse, som dekker en normal str. 44 – 50.

 

Queer
Å være homoseksuell. Motsetning av ’Straight’ som betyr at man er heteroseksuell. Så oversatt direkte betyr det ’skeiv’.

 

R

 

 

Refraktærperiode
Tiden det går fra en sædavgang, til den neste kan finne sted. Hos unge menn er den som regel meget kort. Som regel blir perioden lengre med alderen. Evnen til å få hyppige orgasmer kan også til en viss grad trenes eller nedtones etter behov.

 

Reisning
Mannlig ereksjon.

 

Reisningsbesvær
Også kalt erektiv dysfunksjon. Reisningsbesvær er et helt vanlig problem som langt de fleste menn har opplevd i mindre eller større grad. Reisningsproblemer er meget ofte psykisk betingede, og kan ofte oppstå alene på grunn av bekymringen for at den oppstår.
Faktorer som alder og nivået av seksuell aktivitet kan også spille inn.
I sjeldne tilfeller, kan reisningsbesværet ha en fysiologisk forklaring, og kan kanskje avhjelpes ved operasjon eller medisinsk behandling.

 

Rektum
Endetarmen.

 

Reproduksjon
Forplantning

 

Reproduksjonsorgan
Kjønnsorgan.

 

Rimming
Å stimulere anus med tunge og munn.

 

Ringmuskelen
Den ringformede lukkemuskulaturen omkring endetarmsåpningen.
Selve endetarmen er meget smidig, og kan bli meget stor i diameter. Så når det gjør vondt og føles stramt ved analsex, så er det ringmuskelen som ’stritter imot’ Hvis man er nybegynner med analsex må man sørge for at ringmuskelen blir massert og smurt til den slapper helt av.

 

Rollespill
Det kan gi sexlivet nye dimensjoner hvis man iscenesetter et rollespill. Det kan være så enkelt som ting man sier og gjør i sengen, til helt store utstyrsstykker med utkledning og forskjellige locations.
Der kan være bestemte situasjoner eller fantasier som tenner på en helt spesiell måte, men det kan også bare være gøy og føles frekt å prøve noe forskjellig og kanskje leve seg inn i en helt ny rolle.
Noen opplever å kunne utfolde seg mer fritt og få mye bedre utbytte av sexlivet, iført en helt annen rolle enn den de har til daglig.
Det kan kanskje virke fjollete, og være vanskelig å leve seg helt inn i rollen… Men hvis det slett ikke fungerer efter hensikten kan en god latter også være innledningen til en riktig god seksuell opplevelse.

 

S

 

Sadisme
Seksuell lyst ved å dominere en partner, og påføre vedkommende smerte og ydmykelse.
Det er veldig forskjellig hvilke elementer som virker opphissende, og i hvilken grad. I noen tilfeller kan det være dét å dominere og bestemme, og gi milde avstraffelser som tenner. Mens det i andre tilfeller kan være av mer voldelig karakter, hvor smerteskrik og røde striper eller sår efter f.eks. piskeslag er det som tenner.
Som regel oppnås den største nytelsen og tilfredsstillelse best med en partner, som selv finner glede ved det spesifikke innhold i det sadomasochistiske forholdet.

 

Sadomasochisme, S/M eller SM
Sammensetning av ordene sadisme og masochisme. Sadomasochisme defineres som et seksuelt forhold mellom en sadist og en masochist. For å kunne snakke om et sadomasochistisk forhold er det viktig at begge parter er samtykkende om forholdets karakter og at de hver nyter deres rolle. Denne type forhold kan med fordel opparbeides over lang tid, fordi det er viktig å kjenne de hårfine grensene hos hverandre. Det kan gi meget tette forhold hvis det er gjensidig respekt hele veien igjennom.

 

Samleie
Et samleie er når penis føres inn i skjede eller endetarm. Man kan også ha sex på alle mulige andre måter, der det ikke inngår et samleie. Men selve samleiet består i penetreringen.

 

Sandwich
Når en kvinne penetreres av to menn på samme tid, i skjeden og anus. Dette kan f.eks. praktiseres ved at den ene mannen ligger på ryggen med kvinnen sittende overskrevs på ham, med hans penis i skjeden. Imens kan den andre mannen sitte bak kvinnen, og føre inn sin penis i hennes anus.

 

Satyriasis
Sterkt økt kjønnsdrift hos menn.
En satyr er en mytologisk figur med menneskekropp og dyrebein med hover. Egenskapene for den mytologiske satyr, (også beskrevet som skoguddom eller faun), er at den er litt demonisk, seksuelt vellystig, livsnytende. Å være en satyr er derfor å være egoistisk livsnytende.

 

Scat
Uttrykk om seksuelle aktiviteter der det inngår avføring.
Avføring inneholder en masse forskjellige bakterier som kan gi bevsær hvis de kommer i kontakt med munn, skjede eller anus.
Kjønnssykdommer kan også overføres ved denne praksisen.
Der fins spesielle nettverk og hjemmesider for denne fetisj, så hvis du har interessen kan det være gode råd å hente hos erfarne utøvere.

 

Scatofili
Fetisj hvor sexakten inneholder leg med avføring.

 

Seksualitet
Seksualitet er en rommelig betegnelse for alt som handler om kjønnsliv og kjønnsdrift. Uansett om det er i forbindelse med reproduksjon, lyststillelse eller fornøyelse. Seksualitet er en del av ethvert menneskes personlighet. Seksualitet handler ikke om konkrete handlinger eller opplevelser, men om menneskets innerste følelser, behov og drifter.

 

Seksuell debut
Det første samleie.

 

Seksuell lavalder
Den seksuelle lavalder er en aldersgrense som er innført for å beskytte barn og unge mot voksnes misbruk. På engelsk heter begrepet age of consent. Altså den alder hvor den unge regnes som i stand til å gi samtykke til sex.

I Danmark er det iflg. Straffelovens § 222 ulovlig å ha samleie med personer under 15 år. Når det gjelder et ungt menneske man er verge eller underviser for, er den seksuelle lavalder 18 år.

 

Seksuell opphisselse
Seksuell opphisselse kan oppstå av mange forskjellige grunner. Det kan være en bestemt tanke, bilder, situasjoner, berøring eller en bestemt persons tilstedeværelse. Opphisselsen kan også komme ut av det blå, uten at man kjenner den konkrete årsaken.
Opphisselsen kan i starten merkes ved økt hjerterytme, tyngre og raskere pust, lett svimmelhet, en varm, prikkende fornemmelse i underlivet.
Under seksuell opphisselse svulmer kvinnens små kjønnslepper opp og blir mørkere i fargen. Klitoris og brystvorter svulmer opp, og blir ekstra følsomme. Skjeden utvider seg og blir dypere, det dannes større mengde sekret i skjeden - hun blir våt. Hvis opphisselsen forsetter, vokser klitoris ytterligere, mens den trekker seg tilbake mot skambenet og dekkes av de små kjønnsleppene. Det oppstår rytmiske sammentrekninger i og omkring skjeden og det kan oppstå økt muskeltonus (spenning) og spasmer i andre deler av kroppen.
For mannens vedkommende erigerer penis og hos noen menn kan små dråper presperm lekke fra urinrøret. Ved ytterligere stimulering trekker testiklene seg oppover mot bukhulen. Etter kortere eller lengre tid nås ”the point of no return” og umiddelbart etterpå pumpes sæden ut under muskelsammentrekninger.


Sensualitet
Sanselighet. Betegnelsen brukes også ofte omkring den utstråling av seksualitet et menneske kan ha.

 

Serieorgasme
Det samme som multiorgasme.

 

Sexavhengig
Sexavhengighet er en alvorlig psykiatrisk diagnose, men begrepet blir ofte (mis)brukt om et generelt stort sexbehov eller annen seksuell atferd som ikke passer inn i normalbegrepet.

 

Sexarche
Betegnelse for den seksuelle debut. Det første samleie med penetrering.

 

Sexsjikane
Seksuell atferd eller språkbruk som virker krenkende. Sexsjikane kan for eksempel forekomme på en arbeidsplass hvor en medarbeider sier eller gjør noe med seksuelle undertoner overfor en kollega. Hvis kollegaen synes det er støtende og ubehagelig, og det ikke stopper etter at vedkommende har sagt fra er det snakk om sexsjikane.
Sexsjikane er straffbart, og selv om det kan være vanskelig å trekke en helt klar linje for når det er snakk om sexsjikane og når det bare er litt gøy, er det falt dom i flere saker der personer har vært utsatt for sexsjikane på arbeidsplassen.

 

Sexfiksert
Betegnelse for en person som er ekstremt opptatt av sex.

 

Sexklubber
Klubber eller foreninger der man kan møtes med andre, og dyrke sin seksualitet. Det fins klubber som har en bestemt fetisj som tema, der likesinnede kan møtes. Det er også klubber som henvender seg til en bredere målgruppe. For eksempel er der swingersklubber der det er mulighet for mange forskjellige seksuelle utfoldelser.

 

Sexleketøy
Utstyr til bruk ved seksuelle aktiviteter. Leketøyet kan være beregnet til onani, til utforskning av kroppen, til gøye leker med partneren, til å gi partneren nye sanseinntrykk, som hjelpemidler hvis deler av sexlivet ikke fungerer optimalt, eller bare for gøy… Sexleketøy er for alle.
 
Sexolog
Terapeut, som er utdannet i menneskers seksualitet, seksuelle samspill og parforhold. En sexolog kan hjelpe andre til å få et bedre utbytte av deres sexliv og samliv, eller løse eventuelle problemstillinger der kan være oppstått i forbindelse med seksualiteten.

 

Skaphomse

Homoseksuell mann som ikke har fortalt omverdenen at han liker menn. En skaphomse dyrker sin seksualitet i ’skapet’ der ingen vet om det.
Når en homoseksuell mann velger å åpent fortelle om sin seksualitet, sier man at han kommer ut (av skapet).

 

Skjede
Den første delen av kvinnens indre kjønnsorganer. Skjeden er en sylinderformet passasje som forbinder livmoren gjennom livmorhalsen med den ytre del av kroppen. Inngangen til skjeden omkranses av de indre kjønnslepper. Det er i skjeden mannen innfører penis under samleie, at kvinnens menstruasjonsblod skilles ut av kroppen, og at babyer blir brakt til verden under fødsel.

 

Skjedekatarr
Betennelsestilstand i skjedens bakteriebalanse. Symptomene er illeluktende utflod. Skyldes særlig bakteriene Mobiluncus og Gardnerella. Skjedekatarr kan i milde tilfeller behandles med melkesyrebakterier (kan kjøpes i butikk i små kapsler), Men skal ved verre tilfeller behandles med antibiotika.

 

Skjedeorgasme
Orgasme som oppnås ved stimulering av skjeden. Skjedeorgasmer kan vare i veldig lang tid, og kan også komme på rekke og rad med korte mellomrom. En skjedeorgasme gir ikke en følelse av å ’være ferdig’ på samme måte som en klitorisorgasme gjør.
Der er mange kvinner som ikke har opplevd å få en skjedeorgasme. Det er en orgasmeform de færreste unge kvinner kan oppnå. Det later til at det blir lettere med alderen, og etter barnefødsler.

 

Skjedevind eller skjedefis
Når penis eller andre elementer føres ut og inn i skjeden eller endetarmen kan der bli trykket luft inn, uten at det umiddelbart kommer ut igjen. På den måten kan det hope seg opp luft inni skjeden eller endetarmen. Etter endt samleie kan luften spontant komme ut så det høres ut som en fis.

 

Skjedesekret
Sekret som produseres i skjeden for å holde slimhinnene fuktige. Ved seksuell opphisselse økes produksjonen meget. I noen tilfeller så mye at det nesten kan dryppe.

 

Skull fucking
Seksuell praksis der en person fører hodet opp i en annen persons endetarm.
 
Slave/slavinne
Slaver og slavinner er den underkastede, submissive, masochistiske part i et sadomasochistisk forhold. De er underlagt deres Herskerinne eller Hersker.

 

S/M
Forkortelse av sadomasochisme

 

Sodomi
Sex med dyr. Men kan også i noen tekster bety analsex.

 

Sperm
Annet ord for sæd.

 

Spermatofobi
Fobisk angst for sæd.

 

Spiral
Prevensjonsmetode hvor en liten plast- eller kobbergjenstand plasseres i livmoren. Spiraler fins i mange forskjellige varianter. Det er typer som avgir et hormon, som har samme effekt som p-piller og lignende produkter. Spiralen forhindrer eggløsning og/eller gjør slimhinnen i livmoren uegnet til graviditet.
Spiraler er best egnet til kvinner som har født, da deres livmorhals har vært utvidet.
En spiral skal legges opp hos legen eller på en prevensjonsklinikk, og kan sitte i ca. 4 år. Det kan være litt bivirkninger i form av uregelmessig, kraftig eller uteblivende menstruasjon. Men ellers merker man normalt ikke at spiralen sitter der.
En spiral er en effektiv prevensjonsform, men beskytter ikke mot kjønnssykdommer!

 

Sterilisering
Kirurgisk inngrep hos både menn og kvinner, hvor hhv. sædleder eller eggleder blir kappet over, så reproduksjon ikke lenger er mulig. Sterilisering er nesten 100% sikker prevensjon, men kan ikke gjøres om hvis man senere gjerne vil ha et biologisk barn likevel. Så beslutningen om sterilisering bør være meget veloverveid. Hos menn er det et ganske lite inngrep som foretas poliklinisk. Hos kvinner krever inngrepet innleggelse, men er også her et relativt lite inngrep.
Sterilisering påvirker ikke sexlysten eller hormonbalansen så det er ikke noen bivirkninger.

Sopp
I og omkring kjønnsorganene fins mange forskjellige bakterier, som i samspill med hverandre gir sunn hud og slimhinner. Hvis balansen forskyves, for eksempel ved en pencillinkur kan det forekomme en overvekt av en bestemt type bakterier som kan utvikle seg til en soppinfeksjon. Symptomene er kløe, svie, rødme og økt utflod. I mange tilfeller kan tilstanden bringes i balanse ved å tilføre melkesyrebakterier, eller en mild soppkrem som kan kjøpes i butikk. En soppinfeksjon kan også overføres ved seksuelt samvær, og kan i noen tilfeller være så alvorlig at legebesøk og medisinsk behandling kan bli nødvendig.

 

Strap-on
Et penissubstitutt eller vibrator, som kan monteres med stropper rundt hoftene. Et penissubstitutt kan for eksempel brukes av en kvinne som gjerne vil penetrere sin partner analt, eller sin kvinnelige partner vaginalt. Strap-ons fås i mange forskjellige varianter. Noen utgaver har også en innadgående dildo som kan stimulere den som har den påspent.

 

Stuffing
Seksuell fetisj der det anbringes mad i vagina eller anus, i forbindelse med seksuelt samvær.

 

Stønner
Person som føler seksuell opphisselse og tilfredsstillelse ved å ringe anonymt til andre, stønne og ytre seksuelle lyder og ord i telefonen. Denne praksisen betraktes som sexsjikane og som brudd på privatlivets fred, og er straffbart.

 

 

Svensk
Et håndjobb der penis stimuleres med hånden.

 

Svulmelegeme
Et svulmelegeme er et svampete vev som kan utvide seg meget ved økt blodtilførsel. På mannens penis fins to sylindriske legemer, corpora cavernosa, som ved oppfylling (av svampevevet) med blod under trykk, fremkaller ereksjon av penis. Hos mannen fins ytterligere et svulmelegeme, corpus spongiosum, omkring urinrøret i dets framløp på penis. Der fins også svulmelegemer i klitoris og de kjønnsleppene.

 

Subkultur
Seksuelle subkulturer kan for eksempel være forskjellige fetisjer eller en særlig seksuell praksis. Det fins mange klubber og nettverk der en særlig seksuell interesse kan deles og dyrkes med likesinnede.

 

Swingersklubber
Klubber hvor single eller par kan utfolde seg seksuelt. I en en swingersklubb er det mulighet for å være sammen med andre. Samværet kan være anonymt hvis man ønsker det, og man kan komme i klubben for at leve ut forskjellige fantasier. Man kan også besøke en swingersklubb sammen med sin partner for å bruke klubbens fasiliteter, eller hente inspirasjon hos de andre gjestene uten at man behøver bevege seg ut i store eksperimenter.
I alle swingersklubber skal et ’nei’ respekteres, og det er mange andre regler som gjør det trygt og sikkert å være i klubben. Mange swingersklubber tilbyr temakvelder og kurs der man har mulighet til å lære noe nytt, eller møte andre med samme interesser som en selv.

 

Syfilis
Syfilis er en seksuelt overført infeksjon som forårsakes av bakterien Treponema pallidum. Den primære smittevei er ved seksuell kontakt, men smitten kan også overføres fra mor til foster under graviditet eller fødsel.
Symptomene for syfilis varierer avhengig av hvilket av de fire stadier den viser seg i. I det primære stadiet fremkommer som regel et enkelt fast, smerteløst, ikke-kløende hudsår ved vagina, anus eller munn som forsvinner efter 3-7 uker. I det sekundære stadiet fins spredt utslett ofte omfattende håndflater og fotsåler. Det kan oppstå flate vortelignende utvekster på vagina eller anus, influensa-lignende symptomer, appetittap, hovne kjertler, tretthet, hvite pletter på tungen og ganen og hårtap. Symptomene forsvinner vanligvis i løpet av noen måneder, men uten behandling vil sykdommen ligge latent i kroppen og kan flere år senere utvikle 3. stadium, Hvor sykdommen angriper nervesystemet, hjerte og indre organer.
Syfilis kan behandles med penicillin i alle 3 stadier, men kan ikke kureres hvis hjerte og nervesystem er beskadiget.
Diagnose skjer vanligvis ved blodprøver, men bakterien kan også ses under mikroskop. Syfilis kan behandles med antibiotika.
Kondom beskytter mot smitte.

 

Sæd
Også kalt sperm er et melkehvitt sekret som blir pumpet ut av mannens penis ved ejakulering. Sæden kan ha forskjellig konsistens alt etter hvor ofte mannen har ejakulert, og andre faktorer kan også spille inn. Sæden kan være seig som eggehvite, nesten flytende, eller til tider klumpete. Duft og smak kan også variere, blant annet på bakgrunn av hvilke fødevarer mannen har inntatt. Sæden består av forskjellige kjertelsekreter avgitt fra prostatakjertelen, sædblærene, sædlederne, og de cowperske kjertler. Utover dette inneholder sæden mineraler, hormoner, proteiner, forskjellige enzymer og sædceller. Selv om sædcellene utgjør en meget liten del av den samlede mengde sæd, blir de sendt ut 50 millioner sædceller pr. ladning.
Sæd er basisk.

 

Sædcelle
Sædceller er de mannlige kjønnsceller, som kan befrukte en kvinnes egg. Mannen begynner å produsere sædceller ved starten av puberteten og resten av livet. Det er vanlig at antallet av levedyktige sædceller kan falle med alderen. Miljømessige påvirkninger kan også ha innflytelse på sædkvaliteten. Når sædcellen befinner seg i en kvinnes indre kjønnsorganer er den levedyktig i ca. 3-5 dager, og kan i denne perioden befrukte en eggcelle fra kvinnen.
Sædcellen er en god ’svømmer’ og kan selv bevege seg fra skjeden, opp i livmoren og videre ut i egglederen. Det eneste oppdraget i dens korte levetid er å befrukte et egg, så den gjør alt den kan..

 

Sædledere
To rør som går fra testiklene til prostatakjertelen for så å munne ut i urinrøret.

 

Sædstreng
De to kanaler som går fra pungen opp i bukhulen, og som bærer testiklene og omslutter sædleder, blodårer og nerver.

 

T

 

Tantra
Tantra handler om en holdning til livet og om et høyere perspektiv som beriker hverdagen og møtet med andre mennesker. Det handler også om evnen til å samarbeide.Tantra er et svar på en lengsel etter å oppleve en fri og naturlig seksualitet som samarbeider med hjerte og sjel. Tantra kan gi en fornyelse av forholdet mellom menn og kvinner og av synet på seksualitet, kjærlighet og spiritualitet. Tantra er de senere år blitt meget utbredt i for eksempel Danmark, og det fins i dag mange forskjellige forståelser av og retninger innenfor tantra.

 

Tantramassasje

En tantramassasje er en massasjeform som hovedsagelig har til formål å gi mottakeren fullstendig avslapning, og en følelse av å komme i kontakt med alle sine følelser og seksualiteten. Tantra massasjer gis i mange forskjellige utgaver. I noen inngår en yoni eller lingam massasje som er massasje av kjønnsorganene.

 

Tantrasex
I tantrisk elskov tilføyes erotikken en ekstra dimensjon. Formålet er ikke kun glede, nytelse og intense orgasmer, men å oppdage nye lag av seg selv og hverandre. Tantrasex handler om autentisitet, nærvær og kjærlighet – ikke spesielle teknikker. Kjærlighet og nærvær er fundamentet for tantrasex – ikke avanserte stillinger og teknikker.
Begjær og lyst styrker kjærligheten, men er ikke et mål i seg selv. Stor seksuell energi er forutsetningen for dyp seksuell tilfredsstillelse, og derfor skal den bevares. Ved tantrasex tilstrebes det derfor at mannen ikke får utløsning og at kvinnen ikke får klitorisorgasmer. Til gjengjeld kan langvarig tantrasex gi helkroppsorgasmer, som er en meget intens orgasmeform. Det erotiske møtet er en meget langsom prosess der det handler om dyp kjærlighet og om å kjenne seg selv og hverandre. Fokus er ikke å tilfredsstille sine egne eller partnerens fysiske behov, men et ønske om å oppleve intens kjærlighet, ekstatisk nytelse og dype orgasmer.


Telefonsex
Samtale over telefonen med seksuelt innhold, der begge parter finner seksuell tilfredsstillelse. Ofte vil samtalen også inneholde onani.
Det fins telefontjenester der man mot betaling kan ha sex på denne måten med en anonym person i den andre enden.

 

Testikler
De mannlige kjønnskjertler som er plassert i pungen under penis. Testiklene er et meget følsomt sted på mannen, og selv små slag eller støt kan være utrolig smertefulle.

 

Testosteron
Testosteron er det mannlige kjønnshormon, og spiller en sentral rolle i utviklingen av maskuline karaktertrekk.
Hormoner er kjemiske budbringere som sender informasjon fra de endokrine kjertlene til de hormon-påvirkelige målceller. Hormon er gresk og betyder `å vække', hvilket er akkurat det hormonene gjør. De virker ved at stimulere cellenes prosesser.
Testosteron utskilles hos menn fra testiklene og sendes derfra via blodbanen ut til resten av organismen.
Hos kvinner produseres testosteron i eggstokkene og binyrene. Kvinner har mindre mengde testosteron enn menn.

 

Toalettsex
Sexleker hvor urin eller avføring inngår.

 

Toy boy
En ung mann som har et erotisk forhold til eldre kvinner. I noen tilfeller mot betaling.

 

Trampling
Seksuell dominanslek der kvinnen, i helt bokstavelig forstand, trør på mannen, gjerne iført stiletthæler. For menn som tenner på trampling er det som regel ikke kun seksuelt opphissende å bli trådt på kjønnsdelene, men også på brystkassen, magen og direkte i ansiktet. Denne praksisen er som regel en del av SM lek, og det er underkastelsen og smerten som tenner.

 

Transgenderist
Betegnelse for en person som liker å skifte mellom de forskjellige kjønnsroller og identiteter, i form av påkledning og atferd. En transgenderist har ikke et ønske om å skifte kjønn, men bruker skiftene som eksperimenter for seg selv, og som avveksling.

 

Transseksualitet
En person med en kjønnsidentitet som ikke stemmer overens med det biologiske kjønn, og med et ønske om å leve fullt ut som det motsatte kjønn
Den transseksuelt orienterte er helt overbevist om at klær og sminke kun er det ytre skall.
Mange transseksuelles største ønske er å bli operert, få omformet kroppen, så den kommer mer i overensstemmelse med sjelen.

 

Transvestisme
En person som liker å kle seg, og oppføre seg som det motsatte kjønn. For noen er det en livsstil, mens det for andre mee er en ’hobby’ i perioder. Transvestisme er ikke det samme som homoseksualitet. Mange heteroseksuelle kan også dyrke denne form for lek.
For noen handler det bare om følelsen av å ha dame/herreklær på, mens det for andre handler om å vise seg frem. Dragqueens er menn som kler seg meget spektakulært og glamourøst ut som kvinner. Ofte i forbindelse med opptredener, hvor divarollen blir levet fullt ut. Det kan være en meget stor opplevelse å være gjest eller deltager ved et sånt arrangement.

 

Trekant
Betegnelse for sex mellom tre personer.

 

Tysons kjertler
Talgkjertler på innersiden av forhuden på penis. Kjertlene produserer et sekret for å holde slimhinnen fuktig. Ved mangelfull personlig hygiene hoper det hvite sekretet fra kjertlene seg opp sammen med avstøtte epithelceller som illeluktende smegma preputii under forhuden. Også kjent som nakkeost.
Navnet har opprinnelse etter den engelske anatom og lege Edward Tyson, 1650-1708.

 

U

 

Utflod
Sekret som skilles ut fra skjeden og livmorhalsen.  I de indre kvinnelige kjønnsorganene er det adskillige kjertler som skiller ut sekreter for å holde slimhinnene fuktige og sunne. Kroppen vil til tider overprodusere sekret som vil bli skilt ut gjennom skjeden. Utfloden vil under vanlige omstendigheter være hvitt eller lyst gult, og ha en frisk duft. Mengde og konsistens kan endre sig i forhold til menstruasjonssyklusen.
Skjeden har en meget fin bakteriebalanse som lett kan forskyves så det oppstår mindre infeksjoner. Dette vil blant annet kunne ses og merkes, hvis utfloden endrer farge eller lukter vondt.
I mange tilfeller kan balansen gjenopprettes med melkesyretabletter eller en mild salve. Ved mer alvorlige infeksjoner må legen kontaktes.

 

Utløsning
Tømming av kjønnskjertler, som regel i forbindelse med seksuell stimulering. For menn innebærer utløsningen at det sprøytes sæd ut fra penis. Kvinner kan oppnå utløsning ved kraftig stimulering av g-punktet, og noen væskeholdige kjertler i skjeden kan ejakulere så det spruter væske ut. Dette kalles også for en sprutorgasme.
En utløsning er ikke nødvendigvis det samme som en orgasme. Både menn og kvinner kan få orgasme uten utløsning, og i teorien kan man også få utløsning uten orgasme. De to ting forekommer som regel samtidig.

 

Unnfangelse
Unnfangelsen skjer når en sædcelle trenger inn i eggcellen, og celledelingen begynner.

 

Urin
Urin består av store deler vann og diverse avfallsstoffer fra kroppen. Hos en frisk person er urinen steril idet den forlater kroppen. Det er altså ingen helserisiko forbundet med seksuell aktivitet som involverer urin.

 

Urinrørsåpning
Urinrøret munner hos kvinner ut mellom klitoris og skjedeinngangen, og kan ses som et ganske lite hull.
Hos menn munner urinrøret ut ytterst på penishodet.

 

Urinsex
Sex der urin inngår

 

Utukt
Gammelt ord som dekker over en person som har en promiskuøs atferd. En utuktig kvinne var en som hadde sex før ekteskapet og fornøyet seg med mange menn på en måte som lå utenfor samfunnsnormene.
I den danske straffelov i dag betyr ordet prostitusjon.

 

 

V

 

Vagina
Latinsk ord for skjede. Brukes som regel innenfor den medisinske verden.

 

Vaginalring
Hormonholdig ring som kan settes opp i skjeden for å avhjelpe hormonforstyrrelser og annet besvær i forbindelse med overgangsalderen.

 

Vaginalterapeut
​En spesialutdannet sexolog som har god kjennskap til kvinnens vagina, og alle dens mekanismer. En vaginalterapeut kan hjelpe med å finne og løse problemer i og omkring skjeden. For eksempel ved trykk, avspenning eller massasje av øm og spent muskulatur.

 

Vaginisme
En tilstand der muskulaturen i skjeden er så veldig spent og krampaktig at penetrering ikke er mulig. Vaginisme er en lidelse som kan ha alvorlige konsekvenser for sexlivet og selvtilliten.
Kvinnen vil oppleve stor smerte og ubehag ved forsøk på inntrengen i skjeden. Ofte er tilstanden psykisk, og skal som regel behandles med en kombinasjon av kognitiv behandling, og fysisk oppmykning av skjedemuskulaturen. I noen tilfeller kan en operasjon hjelpe på den fysiske problemstillingen, men erfaringen viser at det etter en operasjon, i de fleste tilfeller vil oppstå de samme problemer da det er psyken som skaper dem.
Vaginisme kan opptre helt fra barndommen, eller oppstå senere i livet i forbindelse med en traumatisk seksuell opplevelse.

 

Vaginitis
Vaginitis er en betennelse eller en infeksjon i skjeden. Tilstedeværelsen av bakterier i vagina er en hyppig forekommende tilstand. Bakteriene kan være årsak til infeksjon, men deres tilstedeværelse kan også forårsake en tilstand som ikke er en egentlig infeksjon, men en såkalt `betennelse`. Når dette er tilfellet kalles tilstanden en vaginose.
Symptomene kan være illeluktende utflod, kløe, svie, uregelmessig menstruasjon og opplevelse av smerter ved samleie. Diagnosen stilles ved en gynekologisk undersøkelse og evt. poding. Årsaken kan være forskjellige bakterier, sopp eller virus. Behandles med antibiotika eller i mildere tilfeller med salve.

 

Vakuumpumpe
Penisforstørrende hjelpemiddel, også kalt penispumpe. Penis inneholder svulmelegemer som kan utvides en del, alt etter hvor mye blod de inneholder. Ved å bruke en vakuumpumpe, kan man manuelt sørge for at der pumpes så meget blod ut i penis som mulig, så den kan nå sin maksimale størrelse.
En vakuumpumpe virker ved at penis skyves inn i en sylinder for så å pumpe for å øke blodstilstrømningen. Når penis er fullt erigert og fylt med blod fjernes pumpen og en penisring settes rundt penisroten for å forhindre blodet i å strømme tilbake.
En vakuumpumpe kan være en stor hjelp hvis det av og til kniper med ereksjonen, men kan også være et krydder til et godt sexliv. Det er meget bekreftende for en mann å se hvor stor penis kan bli.

 

Vampyrisme
Seksuell opphisselse ved å smake blod. Typisk vil opphisselsen bestå i å bite og klore hverandre til blods og etterpå slikke blod fra sårene.

 

Vannpik
Slang for penis med morgenreisning.

 

Vaniljesex
Forsiktig, vanlig sex, som ikke inneholde kinky elementer eller fetisjer

 

Venusberget
Venus er den romerske gudinne for kjærlighet og skjønnhet. Derav navnet.
Venusberget på en kvinne er en myk forhøyning rett over de ytre kjønnsorganene. Etter puberteten er venusberget normalt dekket av kjønnshår.

 

Viagra
Viagra er et legemiddel i pilleform som menn kan ta hvis de har vansker med å få reisning ved samleie. Viagra ble opprinnelig markedsført som et legemiddel som kunne behandle brystsmerter (angina pectoris). Preparatet hadde imidlertid ikke effekt på disse smertene, til gjengjeld kunne de mandnige forsøkspersonene fortelle at de ofte opplevde å få reisning.
Viagra er en såkalt fosfordiesterase type 5-hemmer. Det virker ved å forsterke den naturlige evnen til å få reisning, når mannen blir seksuelt stimulert. Når mannen får reisning fylles blodkarene i penis med en økt mengde blod og samtidig hindres noe av dette blodet å forlate penis igjen. På den måten blir penis hard og stiv, og effekten varer i lang tid.
Pillen spises cirka en time før ønsket effekt, og effekten varer i omtrent fire timer.
Viagra er reseptpliktig.

 

Vibrator
Vibrerende erotisk leketøy. En vibrator kan ha form som en penis, og være beregnet til å stimulere kvinnens skjede, men de fås også i alle mulige utforminger. Noen er utviklet spesielt til å stimulere et bestemt erogent sted på kvinne- eller mannekroppen, mens andre er mer all-round produkter.

 

Voldtekt
Det er voldtekt hvis en person har sex med en annen person som ikke har lyst, og sier nei. Ved en voldtekt vil det derfor også ofte være en form for vold eller fastholding av offeret involvert.
Voldtekt er en alvorlig krenkelse av et annet menneske, og kan ut over fysiske skader ha veldig omfattende psykiske konsekvenser for offeret.
Voldtekt er en forbrytelse, og straffes med opp til 12 års fengsel.

 

Voyeur
En person som blir seksuelt opphisset av å se på andre som har sex, er nakne eller kler av seg. Ofte vil en voyeur stimulere seg selv imens.

 

Vulva
Betegnelse for kvinnens ytre kjønnsorganer.

 

Vulvitis
Vulvitis er en betennelsestilstand i vulvaområdet.
Der fins en rekke forskjellige grunner til at en kvinne kan oppleve vulvitis. Det kan være en allergisk reaksjon, hudsykdommer eller sopp-og bakterieinfeksjoner. Det er også konstatert at lave nivå av østrogen hos unge piker og postmenopausale kvinner er blitt forbundet med økt risiko for vulvitis. Kvinner i alle aldre kan oppleve vulvitis.
Vanlige symptomer omfatter en brennende fornemmelse eller kløe i vulva, revner i huden og rødme og hevelse.

 

Vulvodyni
Vulvodyni er en fellesbetegnelse for en kronisk, smertefull tilstand i vulva. Vulva er den del av de kvinnelige kjønnsdelene som avgrenses foran av skambenet og bak av anus, inkluderer klitoris, de små og store kjønnsleppene samt perineum. Vulvodyni defineres som ”kronisk ubehag med sviende og brennende smerter uten objektive funn”. Det vil si sviende og brennende smerter uten at man kan se, merke eller måle noen usedvanlige tilstander i området.

 

Vulvovaginitis
Vulvovaginitis er skjedekatarr hos kvinner som har passert overgangsalderen. Typiske symptomer er tørre slimhinner og svie i skjeden. Det kan være svie og smerter ved samleie. ... Er slimhinnene veldig sarte kan det komme blodig utflod og tendens til revner, f.eks. ved samleie.

 

Våte drømme
Drømmer om sex. Det kan i noen tilfeller være drømmer som fører til utløsning.

 

W

 

Watersports
Urinsex

 

Y

 

Yoni
Yoni er en sanskrit ord som betyr vagina, men den bokstavelige oversettelsen er "hellige tempel" eller "Guddommelig Passasje".

 

Yonimassasje
En yoni massasje kan være en del av en tantramassasje. Den innebærer massasje av kvinnens kjønnsorganer, både utvendig og innvendig. Yonimassasje er ikke av seksuell karakter, selv om orgasme kan være en behagelig bivirkning . Tvertimot er Yonimassasje beregnet til å bringe fred og ro og fremme en forbindelse med det feminine.

 

Z

 

Zelofili
Seksuell opphisselse ved å føle sjalusi. En zelofil person finner nytelse ved det adrenalin kroppen produserer, når den sjalu følelsen bruser gjennom kroppen.

 

Zoofili
Seksuell omgang med dyr.

 

Ø

 

Østrogen
Østrogener er en gruppe av steroidhormoner som fungerer som et kvinnelig kjønnshormon. Østrogen fins hos både menn og kvinner; men i større mengder hos kjønnsmodne kvinner.
Østrogen har betydning for utviklingen av bryster, og er et viktig regulerende hormon i menstruasjonssyklusen.
Østrogen produseres i folliklen, som utvikles i eggstokkene.
  

 

Å

 

Åndedrettskontroll
En praksis som især dyrkes i SM miljøer. Forskjellige former for kontroll av åndedrettet kan brukes, dels som en den ultimate kontroll og dominans, men det kan også gi en følelse av svimmelhet, og produksjonen av ’overlevelses’ stoffer, kan også gi en rusfølelse, som kan være med på å øke den seksuelle lystfølelsen. Noen utøvere tenner særlig på å fortsette til det punktet der det handler om en nærdøden-opplevelse.
Denne praksis er selvsagt meget farlig, og kan i noen tilfeller være dødelig eller forårsake permanent hjerneskade.

 

Skrevet av:
Redaksjonen

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta

Gode tilbud • Konkurranser • Informasjon om arrangement • Tips og triks til ditt sexliv
Informasjon om nye produkt • Og mye mer fra din foretrukne sexbutikk