Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen

Vennligst vent...
Handlekurven er tom..
29.november 2017

Hvorfor fantaserer vi?

Av Marie Oddershede, Sexolog hos Belugi.dk
Hvorfor har vi seksuelle fantasier?
Nesten alle mennesker har seksuelle fantasier. Fantasiene kan være et reelt ønske om å prøve noe bestemt, men er også ofte et bilde på noe helt annet end sex.
Voldsomme fantasier om f.eks. voldtekt, incest, sex med elefanter, mord eller hva det nå ellers kunne være, oppstår ikke nødvendigvis fordi man gjerne vil leve dem ut i virkeligheten. Men det kan være noen uforløste problematikker dypt inne i mennesket, som har bruk for å bli bearbeidet.
For eksempel er det mange heteroseksuelle menn som har fantasier om sex med en annen mann. Mannen som er helt sikker på at han er heteroseksuell kan føle seg skamfull over det, og kan ikke forstå hvorfor nettopp denne fantasien dukker opp.
En sånn fantasi er helt normal, og kan ganske enkelt handle om at mannen føler seg begrenset i sin hverdag, og tvunget inn i en rolle han ikke bryr seg om. Fantasien oppstår fordi han trenger å bryte rammene, og derfor handler fantasien om noe han aldri ville ha lyst til i virkeligheten, men bare er så langt vekk som mulig fra den rollen han ikke bryr seg om.
Fantasier som vi har et ønske om å leve ut er også et uttrykk for noe i oss som gjerne vil ha oppmerksomhet. Faktisk kan det å leve ut fantasier være en ganske god terapi, og bidra til å vi blir lykkelige. Selvfølgelig er det også fantasier som ikke kan leves ut, men i så fall kan man evt. finne  elementer av fantasien som kan leves ut.
Undersøkelsen
I Belugi’s store undersøkelse Danskenes Sexvaner 2017 har vi avdekket hva danskene fantaserer om, og hvor utbredte forskjellige fantasier er. Det er interessant å se hvordan menn og kvinners fantasier skiller seg fra hverandre i forhold til samfunnets rollefordelinger.
Helt generelt er dominans og underkastelse et gjennomgående tema. Jeg mener det er et uttrykk for at vi i det moderne forhold er meget hemmede av de forventningene andre mennesker og samfunnet har til oss. Når Fifty Shades of Grey er blitt en brølende suksess skyldes det at den taler til ganske mange menneskers fantasier. Det er mange meninger om seriens litterære og innholdsmessige nivå, men det er helt sikkert at den har åpnet opp for et tabu, de fleste dansker kan forholde seg til.
Mannen vil være MANN!
Den moderne mann skal kunne alt. Han må ikke være en hulemann, men skal kunne passe barn, lage mad, interessere seg for dikt, blomster, boliginnredning og kunne lytte og trøste. Når han så prøver å leve opp til disse myke, omsorgsfulle egenskapene er det vanskelig å også la testosteronet løpe fritt, og være en brølende løve.
Mange menn føler seg klemt imellom å skulle være den myke mann samtidig med at han blir kritisert for å ikke være mandig nok, akkurat når det passer fruen.
Mennene fantaserer generelt mye mer enn kvinnene, og særlig på de mer grensesøkende fantasier, leder mennene markant an.
Fantasier der mennene dominerer bildet meget markant i forhold til kvinnene er:  Analsex, trekant, Lakk og lær, jentesex, gruppesex og kostymer. 25,5% av mennene fantaserer om sex med en venn/veninne, mot kun 5,8% av kvinnene.
Jeg ser en klar tendens til at mennene virkelig har behov for å ’brøle’. Deres fantasier er mye mer grensesøkende enn kvinnenes.
Kvinnen vil være KVINNE!
Over halvdelen av de spurte kvinnene, fantaserer om dominans. De fleste i den snille enden, men også hard dominans er en utbredt fantasi.
I vårt moderne samfunn er kvinnene også presset av alt det de skal kunne prestere. Personlig har jeg stor respekt for de kvinner som gjennom tiden har kjempet for kvinners rettigheter og likeverd i forhold til mennene. Og selvfølgelig kan vi klare oss selv, passe barn, ha karriere, slå gresset og bruke en drill.
MEN… midt i alt det vi kan selv, så fantaserer kvinnene altså om å bli dominert av mannen!
Så kanskje er det på tide å erkjenne at menn er menn, og kvinner er kvinner, og at vi hver for oss har forskjellige urinstinkter, og tiltrekkes av hverandre nettopp fordi vi er forskjellige.
Du får hva du ønsker hvis du forteller din partner om fantasiene!
Vi har spurt panelet om hvorvidt de har fortalt deres partner om fantasiene, hvordan det ble mottatt, og om fantasiene etterpå ble levd ut sammen med partneren. 48% svarer at de ikke har fortalt deres partner om fantasiene.
Men det interessante er at hele 77% av dem som har fortalt deres partner om deres seksuelle fantasier etterpå har levd dem ut helt eller delvis med deres partner.
Kun 3% af kvinderne har oplevet at afsløringen af fantasierne blev dårligt modtaget af partneren, mens 10% af mændene har oplevet en dårlig respons. Jeg er overrasket men glad for, at danskerne generelt er åbne overfor partnerens seksuelle fantasier. Det bør du have i baghovedet, hvis du tøver med at fortælle, hvad du godt kunne tænke dig at prøve seksuelt.
Tallene viser generet at kvinderne er bedre til at dele deres fantasier med partneren, og mændene er lidt bedre til at tage godt imod kvindernes fantasier, selvom tallene ligger meget tæt på hinanden.
Ud over at fantasierne kan blive til virkelighed, kan det give en lettelse at dele sine tanker med sin partner, og blive bekræftet i, at man ikke er en freak, fordi man har seksuelle fantasier. Selvom fantasien ikke altid bliver til virkelighed, gør det ofte forholdet stærkere. Alle mennesker bliver stærkere af accept fra omverdenen, og især af sin partner.
Det er ærgerligt, at så mange, ikke tør dele tankerne med partneren. Jeg mener at det skyldes, at vi hele tiden forsøger at leve op til et glansbillede, og at vi føler os forkerte, hvis vi har tanker, som ikke passer ind. Vi vil ikke skræmme partneren væk, ved at vise os selv, som vi er inders inde. Men, det forholder sig rent faktisk sådan, at der ikke er noget vores partner hellere vil se. Når vi fortæller vores partner om seksuelle fantasier, bliver facaderne brudt ned, og det er lettere at slippe hæmningerne, og imødekomme hinanden.
Har ældre mennesker også seksuelle fantasier?
I aldersgrupperne, der spænder fra 18-50 år, er de seksuelle fantasierne stort set de samme. Sex i det fri, dominans, sex hvor der indgår sexlegetøj, sex et bestemt sted, sex i en bestemt position og en 3-kant.
En 50-årig har altså lige som mange seksuelle fantasier, som en 18-årig.
Men i aldersgruppen 50+ år, er der markant færre, der har seksuelle fantasier og faldet i antallet af fantasier, er nogenlunde ens hos kvinder og mænd.
For kvindernes vedkommende, sker der hormonelle forandringer i kroppen, i forbindelse med overgangsalderen. For mændenes vedkommende, er det et uomtvisteligt faktum, at libidoen falder med alderen.
Jeg mener, at den vigtigste forklaring på de drastiske fald i antallet af seksuelle fantasier, skyldes, at de fleste er faldet mere til ro i sig selv efter 50 års alderen, og der derfor ikke er så meget der skal ’brøles ud’ og prøves af. For rent faktisk, har gruppen over 50 år masser af sex, og er generelt tilfredse med sexlivet.
Der er dog en enkelt fantasi, som er hyppigere hos den ældre gruppe. Fantasien om sex i det fri, har ingen alder! Den er topscorer i absolut alle aldersgrupper, og hos begge køn.
Slip hæmningerne fri!
At danskerne drømmer om at dyrke sex i det fri, er et udtryk for, at vi alle sammen gerne vil føle os frie af de faste rammer. Sex i det fri, giver mulighed for at være langt væk fra sengen, der har mange andre formål, og helt ned til Adam og Eva, hvor vi bare kan være to mennesker, som nyder hinanden. Et tilfældigt sted i naturen er altid smukt og betagende, uden at være ejet af nogen. Derfor fantaserer rigtig mange om netop sådan en oplevelse. – Følelsen af at være ’sluppet fri’ sammen med sin partner.

Skrevet av:
Marie Oddershede

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta

Gode tilbud • Konkurranser • Informasjon om arrangement • Tips og triks til ditt sexliv
Informasjon om nye produkt • Og mye mer fra din foretrukne sexbutikk