Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen

Vennligst vent...
Handlekurven er tom..
05.februar 2019

Hva er en fetisj?

Om hår på feil steder


Da jeg var ganske ung på 80-tallet, var det om å gjøre bli voksen så raskt som mulig. Det å få hår i skrittet var en stor del av dét å bli kvinne, og jo mer man hadde jo bedre. Jeg var litt sent utviklet, og var lykkelig da det endelig kom, og jeg i speilet kunne se at jeg var blitt en ganske så voksen kvinne. Jeg drømte ikke om at noen kunne ha interesse i å fjerne dem igjen, for det opplevdes som en virkelig stor del av kvinnelighet og seksualitet. I midten av tyveårene giftet jeg meg, fikk barn, og var sammen med min mann og familien i 15 år. Så ble jeg skilt, og var igjen ledig på ’markedet’, og begynte å date. I denne ’nye verden’ gikk det raskt opp for meg, at dét å ha hår i skrittet var blitt en spesiell fetisj. På pornosteder på nettet, het kategorien ’hairy’ hvis det skulle være mennesker med hår i skrittet. Jeg opplevde i dateprosessen at jeg ble nødt til, ganske raskt å opplyse at jeg var ’hairy’, så jeg var sikker på å finne en likesinnet.

Fra å være en tenåring som var superstolt over hårprakten som beviste at jeg var blitt en voksen, seksuell kvinne, var jeg plutselig blitt en antikvitet, og i noens øyne litt kinky.

Jeg synes det er gøy og tankevekkende hvordan motestrømninger kan flytte det ’normale’, og gjøre noe som var normalt til plutselig å ha blitt en fetisj..

 

Hva er en fetisj egentlig?


Seksuell fetisjisme, er en seksuell tiltrekning til et objekt, en bestemt kroppsdel eller en særlig situasjon – en fetisj som har en stor makt i personens seksualitet. Noen fetisjer er lette å forstå, mens andre er noe som slett ikke settes i forbindelse med noe seksuelt av andre mennesker.

For at noe kan kalles en fetisj, skal preferansen i et eller annet omfang, ligge utenfor en vedtatt ’normal’.
Man ville for eksempel ikke kalle en mann som tenner på en naken kvinne for en fetisjist, men hvis hans tiltrekning hadde 100% fokus på brystene alene, og at hele hans seksualitet var sentrert om bryst, så ville man kunne tale om en fetisj.

De fleste fetisjer blir grunnlagt i barndommen eller helt i begynnelsen av ungdommen, hvor seksualiteten har sin spede start.

Skulle alle observerte seksuelle fetisjer oppramses, ville listen bli ekstremt lang, og veldig uoverskuelig, da mange fetisjer kan være bittesmå detaljer, og i noen tilfeller en helt bestemt sammensetning av forskjellige elementer.

 

For noen fetisjister, fyller deres fetisj så meget i livet, at det blir et problem. Alt etter hvilken fetisj det er snakk om, kan det være et problem å finne en likesinnet partner, eller en partner som kan tilfredsstille fetisjistens behov. Hvis fetisjen blir så sterk at den fyller hodet hele tiden, eller hvis fetisjen skader andre mennesker, kan det være nødvendig med psykologisk behandling.

Men i langt de fleste tilfeller kan en fetisj leves ut og dyrkes, og i mange tilfeller gi parforholdet og sexlivet litt ekstra krydder.

Mange forbinder ordet 'Fetisj' med BDSM, da det nok er den mest alminnelige fetisj som deles av ganske mange mennesker, i større eller mindre grad. Men det er uendelig mange mindre utbredte, men likevel mere alminnelige enn man skulle tro...
Jeg vil skrive litt om noen forskjellige av dem, så du kan få et inntrykk av hva en fetisj også kan være.

 

Hals-fetisj
Hals-fetisjister finner den kvinnelige hals, dens kurver og blodårer, helt sentral i deres seksuelle fantasier. Halser er særlig sårbare og følsomme over for endringer i temperatur, kjærtegn og massasje. En foretrukken hals for en hals-fetisjist er lang, slank og blek, noe som gir mulighet for å undersøke de blå årene under huden og betrakte musklenes bevegelser.
Hals-entusiaster betrakter halsen som et selvstendig organ med unike kurver, bløthet og duft. For noen er nakken eller den lille hulningen nederst på halsens forside, en meget viktig erogen sone.
Halser er ofte tildekket av hår, kraver eller tørkle. Det kan derfor føles som en avdekning og nakenhet når halsen blottes, og det kan oppfattes like frekt og erogent som et blottet bryst eller andre nakne kroppsdeler.
For en halsfetisjist har halssmykker stor betydning, da de er med til å sette fokus på- og opphøye dette vidunderlige stedet på kroppen. Å bite, kysse og lave sugemerker på halsen, kan også gi stor seksuell nytelse.

 

Fot-fetisj (Podophilia)
Fotfetisjister kan både være menn og kvinner, men flertallet utgjøres av menn.
Det er meget forskjellig hvor deres fascinasjon for føtter ligger. Noen opphisses av at føttene er dekket av strømper, mens andre foretrekker dem helt bare. Stiletter og høye hæler er også et helt alminnelig ’turn on’ innenfor fetisjen, og det samme gjelder neglelakk, pedikyr og tå-ringer.
En fotfetisjist tilfredsstilles ofte seksuelt ved at kysse eller slikke føttene, især mellom tærne eller under fotsålene. Dette kan også ses som en form for sadomasochisme, hvor vedkommende som "fot-kysser" inntar en underkastende rolle. Å kysse en annens føtter har historisk sett symbolisert underkastelse.
Mange fotfetisjister liker også å kile føttene, da tærne og fotsålene inneholder erogene soner, og derfor er ytterst følsomme for berøring. På nettet bl.a. youtube kan man finne såkalte "foot tickling"-videoer.
Utover å slikke og kile føttene, kan mange mannlige fotfetisjister også like å bli tilfredsstilt ved at kvinnen gnir penis mellom føttene. Dette kalles også en "footjob".


Ballongfetisj


Globophilia er seksuell opphisselse fremkalt av tilstedeværelsen av ballonger. Opphisselsen kan utløses av å blåse dem opp eller slippe luften ut. Fetisjen kan også bestå i det materiale ballongen er laget av. Duften og følelsen av ballongens overflate og elastisitet.
Ballongens form, når den er helt oppblåst kan også være avgjørende for noen fetisjister.
En ballong fetisjist eller "Looner" kan oppleve tilfredsstillelse ved fysisk kontakt med en oppblåst ballong eller en uventet (eller provosert) smell av en over-oppblåst én.
Looners kan deles opp i poppers eller ikke-poppers.
En Popper har fokus på at ballongen smeller, og mange har meget spesifikke metoder til å få den til å smelle, hvilket fører til deres eget seksuelle klimaks.
En Non Popper har fokus på den estetiske tiltrekning av en oppblåst ballong og vil passe på at ballongen forblir intakt så lenge som mulig. Levetiden til en bestemt ballong forbedrer deres seksuelle interaksjon med dem.
Noen Looners forteller at lek med ballonger i en tidlig alder, der ballonleken har vært koblet sammen med onani, senere har gitt dem en seksualitet der ballongen er et sentralt objekt for nytelsen.
Globophilia har formodentlig samme opprinnelse som andre fetisjer der involverer objekter og materialer, som sko-fetisjisme, gummi og lateks-fetisjer.

 

Brille-fetisj
Brille-fetisjisme er kjennetegnet ved at et par briller kan fremkalle en erotisk fantasi hos en person.
De fleste fetisjer blir grunnlagt i barndommen eller helt i begynnelsen av ungdommen, hvor seksualiteten har sin spede begynnelse.
Det er ikke ualminnelig at en litt eldre person med en viss autoritet (ofte en person i en hjelpe-rolle) kan være gjenstand for de første erotiske fantasier. For eksempel en lærer, en sekretær eller en sykepleierske.
Briller kan ha vært en del av ’uniformen’, og kan dermed resten av livet vekke erotiske følelser.

Briller kan raskt få en person til å endre utseende og uttrykke en helt annen personlighet. Derfor er briller også ofte brukt i rollespill av alle slag. Den som har på seg brillene, kan ha lettere med å leve sig inn i en rolle, alt efter brillenes fasong og uttrykk.
For en brillefetisjist, kan det være en helt særlig liten detalj omkring brillene som tenner. Det kan være fargen, formen eller måten de sitter på nesen. For noen kan det også være brillenes styrke. For eksempel vil en sterkt langsynt person, få tydelig større øyne gjennom brilleglassene. Det kan gi et mere uskyldig ’bambi’-utseende, eller uttrykke en form for hjelpeløshet.

 

Matfetisj 
Visuelle mad-fetisjister tenner på det å se andre spise og nyte mat. Munnen er viktig, og det er ofte fornøyelsen ved å se maten passere leppene, tungen som slikker leppene rene, og den som spiser sin nytelse, mens maten spises. Det er oftest menn som tenner på kvinners nydelse av mat.

En annen variant kan være å kombinere nytelsen ved smak av mat, direkte med sex. Altså f.eks. smøre partneren inn i sjokolade og slikke kroppen ren. Sprøyte krem på erogene soner, og slikke det av.
Body sushi og body tequila er motefenomener, som leker litt med nettopp denne fetisj.

Det er en fetisj som det også kan være gøy for ikke-fetisjister å prøve. Hvis ikke det i seg selv tenner, så kan det være et gøy og annerledes piff til samlivet.


Skrevet av:
Sexolog, Marie Oddershede

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta

Gode tilbud • Konkurranser • Informasjon om arrangement • Tips og triks til ditt sexliv
Informasjon om nye produkt • Og mye mer fra din foretrukne sexbutikk