Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen

Vennligst vent...
Handlekurven er tom..
07.januar 2020

Bli forelsket så ofte du vil...

Hvor fløy sommerfuglene av?

Ofte vil et parforhold starte hett og lidenskapelig. Du opplever forelskelsen og begjæret bruser i kroppen, og føler at du kan erobre hele verden, og at denne helt sanne følelsen vil vare evig. Fordi du har funnet den helt rette partneren.

I menneskekroppen er der innebygget en masse mekanismer, som skal ’lure’ oss til å gjøre det som skal til, for at vår art kan videreføres. Forelskelse, begjær og det enorme overskudd som følger med, når alle ’lokke-hormonerne’ frigis, ER kun lokkemat. Det er vidunderlig mens det står på, og hvis vi ser bort fra at mennesket vet om prevensjon, så ville oppdraget om å viderebringe arten være fullført etter et kort stykke tid. Og der er ikke lenger bruk for ’lokkematen’. Når avkommet er kommet til verden, vil andre hormoner bli utløst. Hormoner, som skal ’lokke’ foreldre til å passe på barnet, inntil det kan klare seg selv….
 
Men hva er så skjedd med følelsen av å kunne erobre verden, følelsen av bruset, begjæret, og følelsen av at partneren er den helt rette?

Når nå disse sterke følelsene er fremkommet ved hjelp av ’lokke-hormonene’, vil følelsen av glede og lykke også avta, når hormonene ikke lengre blir dannet. Hvis vi tenker at den ville forelskelsen og hormonenes brus, er det samme som den kjærlighet, lykke og glede, som gjør livet verd å leve, så blir det vanskelig å føle seg lykkelig, i det lange løp.
Men... Når kroppens egne biologiske funksjoner er ferdige med å utføre deres blendverk, er vi heldigvis innrettet med en begavelse som gjør, at vi selv kan lure og lokke hormonene i produksjon igjen.

Så når du sitter der med din partner og tenker, at han/hun er blitt kjedelig. Det ville begjæret er forsvunnet, de spontane opplevelsene er efterhvert blitt mer sjeldne, og følelsen av, at det er helt riktig, føles ikke lengre så sterk.
 
Er det nå også det rette, når det ikke lenger kribler i kroppen?
 
Det er nå du selv kan være med på å lage sin egen lykke, og selv gjøre seg til herre over brusene. Det var så lett og liketil da de gode følelsene bare ble forært, uten at du trengte å gjøre noe. Det er nå, du selv skal stå på for din lykke. Se grundig på din partner. Hva var det du likte så godt? Har dere forutsetninger for å kunne ha det godt sammen på andre plan? Er dere gode venner? Har dere noen mål og verdier dere kan dele? Blir du beriket og glad av å være sammen med vedkommende?
Hvis du helst vil ha det godt, og ha et velfungerende parforhold med den partner du har, så ta beslutningen, og aksepter så, at adrenalinstormen og den ville lykkefølelsen, ikke lenger er gratis, men at du selv kan skape dem, hvis du gidder å gjøre en innsats.
Og hvordan gjør man en innsats?
 
Det er ganske vanskelig å være menneske, fordi vi har en hel masse, meget komplekse tanker og følelser, og bevisste og ubevisste traumer. Vi husker riktig mange hendelser og følelser, både bevisst og ubevisst. Kroppens mange funksjoner påvirker også tanker og følelser og vår oppfatning av det omkring oss. Vi blir påvirket av det miljøet vi er i, av maten vi spiser, av lyder, dufter, søvnmønstre, mosjon og alt mulig annet. For hvert eneste menneske er samspillet mellom alle disse faktorer helt unikt, og så komplekst at ingen har den fulle oversikten over hva som styrer og påvirker hva.
Derfor er det ganske vanskelig å fortelle alle mennesker hvordan man blir lykkelig og har det godt. Det er det enkelte menneskes oppgave å prøve å forstå seg selv.

Der er selvfølgelig forsket veldig mye på hvordan man blir lykkelig, for i vårt moderne samfunn, hvor det ikke er overlevelse og reproduksjon som styrer oss, er det felles for alle mennesker, at vi gjerne vil ha det godt og føle oss lykkelige.
Der er en masse ting, vi helt sikkert vet er viktige for å ha det godt,- og så er det alle de tilleggsfaktorene, som gjør det vanskelig å sette to streker under noe som helst.
 
Der er også en rekke atferdsmønstre og reaksjoner, som er felles for mange mennesker, og derfor kan brukes som utgangspunkt. Men det er stadig alle de andre ting som gjør at ingen er like.
 
Jeg vil i min kommende artikkelserie, ’Bli forelsket så ofte du vil’, gi en rekke råd om hvordan man kan påvirke sin egen lykke, og selv skape ’kriblingen’, som får alt til å føles HELT riktig. Mine forslag skal ikke leses som en entydig oppskrift, men som inspirasjon, hvor jeg håper at du finner et eller annet som du kan bruke til noe godt.

Skrevet av:
Sexolog, Marie Oddershede

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta

Gode tilbud • Konkurranser • Informasjon om arrangement • Tips og triks til ditt sexliv
Informasjon om nye produkt • Og mye mer fra din foretrukne sexbutikk